Tizenhat hajó indul az idei PET Kupán

Hétfőn rajtol el az idei PET Kupa, amelynek 16, ártéri hulladékból épült hajója és legénysége vág neki a Tisza Dombrád és Tiszalök közötti szakaszának, hogy begyűjtsék róla a főként pillepalackból álló hulladékot.

Az évről évre egyre nagyobb környezetvédelmi és közösségi eseményen cégek, önkormányzatok és civilszervezetek hajói indulnak, hogy a 71 kilométeres távon megtisztítsák a folyót. A tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is evez egy kenus takarítókülönítmény, amely Tokajnál csatlakozik a flottához, hogy a célul kitűzött 10 tonna hulladék kiemelését teljesítsék. A PET Kupa keretében zajlik Magyarország első folyami mikroműanyag-vizsgálata is.

A 250 fő részvételével zajló akciónak hat állomása lesz: Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány és Tiszalök. Az idei cél, hogy megduplázzák a tavaly gyűjtött hulladékmennyiséget, azaz annyi szemetet szedjenek össze, mint az elmúlt években összesen. A rendezvény egyik kiemelt programja július 6-án a Tisza-nap lesz, amelyet a PET Kupa tiszteletére Tokaj városa szervez. Ez a nap lesz a hulladékgyűjtők pihenőnapja, valamint ekkor értékelik ki a mikroműanyag-vizsgálat eredményét is.

Az ötödik alkalommal megszervezett akció során eddig három hulladékmonitoring történt, amelyek alkalmával több száz folyamkilométeren GPS-koordinátával lokalizált 160 szennyezett és 21 már megtisztított helyszín került online hulladéktérképre. Emellett a Tiszta Kárpátalja – Önkéntes környezetszépítő mozgalom nyitóeseményével májusban Kárpátalján is megkezdődött a tiszai árterek takarítása a PET Kupa csapatának részvételével. Az idei nyár nagy eseménye lesz még a tiszai hulladékból épült, egész évben megújuló energiával működő Szemétevő Szeméthajó vízre bocsátása is.

Az érdeklődők számos helyen bekapcsolódhatnak a programsorozatba. A hulladékhajókat hétfőn bocsátják vízre a dombrádi szabad strandon, majd a két szemétszedő csapat július 5-én délután találkozik a tokaji hídnál. Másnap, a Tisza-napon újra lehet találkozni a szemétszedőkkel és hajóikkal Tokajban, a befutó és az eredményhirdetés pedig július 8-án lesz a tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark és Strand területén.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!