Tizenhat évre ítélték a Costa Concordia kapitányát

Helybenhagyta az olasz semmítőszék a Costa Concordia tengerjáró volt kapitányára, Francesco Schettinóra másodfokon kiszabott tizenhat évi börtönbüntetést.

Az ítélet jogerőre emelkedett, és az eddig szabadlábon védekező volt kapitány az ítélethirdetés után visszatért a római Rebibbia börtönbe büntetésének letöltésére. Az ítélet végleges, de a kapitány ügyvédje közölte, hogy szándékában áll az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

A tárgyaláson a vádlott, aki a fellebbviteli és a semmítőszéki eljárás alatt szabadlábon védekezett, nem jelent meg. A védelem azt követelte, hogy vizsgálják meg újból valamennyi szereplő felelősségét. A védelem azzal érvelt, hogy a per során a bírák nem voltak objektívak, és nem vettek figyelembe minden, Schettino javára szóló érvet.

Az ügyvédek azt szerették volna elérni, hogy a volt kapitányt felmentsék az alól a vádpont alól, hogy az utasok kimenekítése előtt elhagyta a hajót. A védelem arra hivatkozva kérte a perújrafelvételt, hogy a hajó legénysége „szabotázsakciót” hajtott végre, és a tisztek „összeesküdtek”, hogy félretájékoztassák a kapitányt a hajó helyzetéről.

A világ egyik legnagyobb tengerjárója 2012. január 13-án a toszkán Giglio szigetnél futott rá egy sziklára, amely szabályosan meglékelte, így a jármű felborult, és félig elsüllyedt. A hajón tartózkodó 4229 személyből 32-en veszítették életüket, közöttük Fehér Sándor magyar hegedűművész. Francesco Schettinót tavaly májusban ítéltek másodfokon tizenhat évre és egy hónapra többrendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés, hajókatasztrófa okozása, valamint a hajó elhagyása miatt.

A Costa Concordia hajótársaságot korábban egymillió euró pénzbírságra ítélték, és több mint nyolcvanmillió euróval kártalanította az áldozatok családtagjait és más utasokat. A cég öt alkalmazottjára másfél évtől két év és tíz hónapig terjedő börtönbüntetést szabtak ki.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!