Térkép készül az elsüllyedt hajókról

Több száz éve elsüllyedt spanyol hajóroncsok lelőhelyéről készítenek világtérképet a spanyol kulturális minisztérium szakemberei.

A víz alatti kulturális örökség leltárának nevezett gyűjtemény a történelem legnagyobb kincses térképe lehet, mivel a spanyol hajók gyakran igen értékes rakományokkal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel együtt merültek a mélybe. A térkép eddig elkészült része a közép-amerikai térségre összpontosít, ahol 681 spanyol hajó elsüllyedésének színhelyét tüntették fel. Köztük olyan történelmi jelentőségű hajó is szerepel, mint Kolumbusz Kristóf Santa Maria nevű karavellája, amely a Nagy-Antillák részét képező Hispaniola szigeténél futott zátonyra 1492. december 25-én.

Carlos León tengeri régész és Genoveva Enríquez haditengerészeti történész öt éve böngészi az archívumokat és tanulmányozza a fennmaradt antik térképeket, hogy a lehető legpontosabb leltárt állítsa össze, amely az 1492 és 1898 között elsüllyedt hajók legfontosabb adatait is tartalmazza. A vizsgált zónában az elmúlt négy évszázad során feljegyzett hajótörések csupán 23 százalékát tárták fel eddig a régészek. A legtöbb roncs Kuba partjainál található, 249-et tartanak számon.

Carlos León szerint a hajók 91 százaléka a rossz időjárási körülmények miatt végezte a tenger mélyén, mindössze másfél százalékuk süllyedt el ellenséges ország hajójával vívott küzdelemben, és kevesebb mint egy százalékuk lett kalóztámadás áldozata. A feltérképezés célja nem a roncsok kiemelése, hanem azok tudatos védelme a lelőhelyeket birtokló országokkal közösen – írta a sonline.hu.

 

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!