Térkép a Balaton medréről

balatonHamarosan lesz térkép a Balaton medréről, amelyből pontosan tudhatják a hajósok, vitorlások, hogy hol mélyebb, hol sekélyebb víz, hol vannak zátonyok. A GPS-alapú megoldás hiánypótló lesz.
Jelenleg nincsen a Balatonról olyan medertérkép, amely összességében megmutatná a vízmélységet. Az 1970-es években készült ugyan szintvonalazást tartalmazó tervrajz, de pontos, ráadásul aktuális mérés nincs ezzel kapcsolatban.

balaton_vizalatt_cimkep

A munkálatokat a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság végzi. Már a tavalyi szezonban megkezdődtek a mérések, amelyek idén is folytatódnak. A cél az, hogy elkészüljön egy pontos medertérkép. Így aztán aki GPS-szel közlekedik a tavon, pontosan tudhatja, hogy mire is számíthat. A vízszinten kívül az iszap vastagsága és összetétele is gorcső alá kerül, hogy aztán a mérésekből az áramlatok irányára tudjanak következtetni.

Balaton
A mért eredmények alapján majd pontosan meg lehet határozni, hogy hol kell kotorni a tavat, illetve ezáltal a kikötőkre és az egyéb létesítményekre gyakorolt hatások is előre láthatókká válnak.

Forrás: Veol

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!