Tengeri gátrendszer védheti meg Európát

2020. március 5.
Címkék :

Az Északi-tengeren Skócia és Norvégia közötti 475 kilométer hosszú és egy Franciaország, valamint Délnyugat-Anglia közötti 160 kilométeres gát védhetné meg Európa lakóit a várhatóan többméteres tengerszint-emelkedés következményeitől a következő évszázadokban.

A Holland Királyi Tengerkutató Intézet tudósai szerint a gátépítés költségei 250-500 milliárd euróra rúgnának. „Egy ilyen észak-európai kerítésgát műszakilag megvalósítható. Az Északi-tenger maximális mélysége Franciaország és Anglia között mintegy száz méter, Skócia és Norvégia között átlag 127 méter, a norvég partoknál maximum 321 méter. Jelenleg képesek vagyunk arra, hogy 500 méter mélységet meghaladó fix platformokat építsünk” – mondta Sjoerd Groeskamp holland kutató.

A növényvilágra azonban jelentős következményekkel járna egy ilyen gát felépítése. Eltűnne az apály és a dagály, ezzel pedig a hordalék és a tápanyagok szállítása. A tenger tulajdonképpen egy édesvízi tóvá változna, és ez drasztikusan megváltoztatná ökoszisztémáját és hatással lenne a halászatra is – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!