Teljes magyar siker az Asso Európa Kupán

Az első hat helyen magyar egységek végeztek a Tihanyban rendezett Asso Európa Kupán, a győztes a Proligy lett – bezsebelve a magyar bajnoki címet is.

Kilenc tervezett futamból hatot sikerült megrendeznie a THE csapatának július 29. és augusztus 1. között a rajthoz álló huszonegy Asso 99-es egység számára a magyar bajnokságon, amely Európa Kupa verseny is volt egyben, így 6 külföldi rajtszámú csapat is vízre szállt. A futamok változatos szelekben és időpontokban zajlottak, a kora délutáni észak-északkeletitől kezdve a gyenge-gyengülő délkeletin át a kora esti frissülő déli-délnyugatiig.

A versenynapok jellemzően parti halasztással indultak, majd hosszas és alapos szélmérést követően kora délutáni vízre szállással folytatódtak. A nyitónapon kettő, a következőn egy futamot sikerült tartani, majd – miután elmaradt az előrejelzés által „beígért” 15 csomó körüli frontmaradvány szél – egész napos parti várakozás után délután 5 órás vízre szállással a beinduló, majd 13 csomóig is megfrissülő délnyugatiban újabb kettő – naplementés, apátságos – menet következett.

A verseny zárónapjára – amikor időben szállt vízre a mezőny, azaz nem kellett parti halasztással kezdeni a napot – ismét kedvező körülményeket vetített előre a meteorológia, ám ezeket csak a pályára menetben élvezhette a mezőny. Az addig friss északi szél gyengülni kezdett, és bár egy futam még pályamódosítással ugyan, de lényegében zavartalanul lezajlott, az aznapi másodikban durván elfordult és meg is állt az északkeleti szél, így azt a menetet érvényteleníteni kellett.

A végig szoros versenyen az utolsó napon csúcsosodtak ki az izgalmak, s ez a rajtokban is meglátszott. Addig mindössze három UFD-s rajtbüntetést szedett össze a mezőny, visszalőni pedig egy rajtot sem kellett, a negyedik napon azonban az egy érvényes futamhoz három rajt volt szükséges, és három BFD rajtbüntetés is beesett.

Az Európa Kupa első hat helyén magyar egység végzett, így a sorrend egyben a magyar bajnokság sorrendje is lett, a legjobb külföldi csapatként a német König Ludvig a 7. helyen zárt. A versenyt a 470-esből nemrég kiülő Gyapjas testvérek irányította Proligy nyerte, amely a futamok kétharmadán az első helyen futott célba. A részletes eredmények itt érhetők el.

fotók: Szűcs Ábel

forrás: THE

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!