Téli vitorlástúra indul a Balatonon

2019. január 21.
Címkék :

Ismét téli vitorlástúra indul a Balatonon, amelynek célja a szezonhosszabbítás és az idegenforgalom növelése.


Egy évvel ezelőtt a közösségi kezdeményezésre indult vitorlázáson öt nap alatt hat hajó és közel 40 ember vett részt, 5 kikötőt és 10 télen is nyitva tartó vendéglátóhelyet látogattak meg a résztvevők. A túra olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy nem volt kérdés a folytatás. Az idén eddig nyolc hajó jelezte részvételét a túrára, amelyben napközben rövid hajózás, este pedig a vitorlázásról és a balatoni borászatról, gasztronómiáról szóló tematikus programok és játékok várják a résztvevőket.
Tóth Balázs főszervező, a Balatoni Kör alelnöke elmondta: „Egyre népszerűbb a téli Balaton, egyre kevésbé lepődnek meg az emberek a hasonló programjaink hallatán. Ennek hatására egyre több a télen is nyitva tartó hely, így nekünk is könnyebb a szervezés.”


A túrán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata folyamatos kísérőként vesz részt. Bagyó Sándor, a VMSZ vezetője a tervek szerint több mentési gyakorlatot is bemutat majd, szimulálva mit kell tenni, ha valaki a 2 fokos Balatonba esik. „A mentőmellény viselése és a réteges meleg ruházat mellett a hajó megfelelő felkészítése és a hajó fedélzetének a síkosságmentesítése a legfontosabb dolog, amire oda kell figyelni ahhoz, hogy a téli vitorlázás valóban élmény maradjon” – mondta el a szakember.


A téli vitorlás hétnek két balatonlellei rendezvény adja a keretét. Február 2-án szombaton rendezik a II. Balatonlellei GasztroFarsang elnevezésű gasztrorendezvényt, ahol a környékbeli éttermek, cukrászdák és borászatok kínálatát lehet megkóstolni. A hangulatról a Budapest Bangó Band gondoskodik. A másnap reggel induló vitorlástúra két körben érinti a Balaton teljes egészét. A nyugati körön Balatonfenyves, Badacsony, Balatonlelle lesz a főbb állomás, a keleti körön meglátogatják Balatonkenesét, Balatonfüredet, majd Balatonlellére érkeznek vissza a hajósok, ahol a február 9-én, szombaton megrendezendő Farsangi Regattával ér véget az I. Balatoni Téli Vitorláshét. A túráról részletesebb leírás megtalálható ide kattintva.

(Fotó: blikk.hu, veol.hu)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!