Téli utazás: a január a legnépszerűbb hónap

2023. december 25.
Címkék :

A tél és az ünnepi időszak kiváló alkalom, hogy elutazzunk a családdal és akár belföldön, akár külföldön hódoljunk kedvenc téli sportjainknak, vagy éppen egy egzotikus helyen süttessük a hasunkat.

A külföldi országokat tekintve a legnagyobb összeget (56 milliárd forintot) Ausztriában költötték el az utazók, ami a magyarok egyik legkedveltebb úti célja, ha téli sportolásról van szó. A kifejezetten téli sportokra kötött utasbiztosítások száma az idén januárban közel 60 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és a téli hónapok közül ebben a hónapban utaznak a legtöbben.

Utasbiztosítási statisztikák szerint az emberek 94 százaléka Európán belül utazik télen, januárban és februárban jellemzően amiatt, hogy a téli sportok iránti szenvedélyüknek hódolhassanak (az utasbiztosítást kötők közel 60 százaléka). Legnagyobb arányban a 30–60 éves korosztály utazik ebben az időszakban, közülük is elsősorban a 30–45 évesek.

Az idei év minden hónapjában nőtt a külföldi utazások száma tavalyhoz képest, így az előrejelzés szerint a 2023–2024-es téli szezonban is növekedés várható. A hagyományos téli sportokat tekintve a síelés és a snowboardozás a legnépszerűbb, a leggyakrabban ezek miatt választunk külföldi terepet. A téli külföldi utazások során a balesetek jelentik a leggyakoribb kockázatot, de a váratlan megbetegedések aránya is jelentős.

(Aqua & more podcast: Körtvélyesi Miklós, az Alpesi Club vezetőjének tanácsai a biztonságos síeléshez)

Emellett az utazók gyakran veszik igénybe például a poggyászbiztosítás szolgáltatásait (például a sportfelszerelésük kapcsán), illetve az utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat. Szerencsére ritkább esetben van rá szükség, de amennyiben mégis, hatalmas segítséget jelent, hogy az utasbiztosítás, a választott biztosítási csomagnak megfelelő limitig, téli sportolás esetén is fedezi a helikopteres mentést, ami önmagában többmilliós költség lehet.

Ezekkel a kockázatokkal egyre többen számolnak, az elmúlt éveket vizsgálva ugyanis látszik, hogy a magyarok egyre tudatosabban utaznak, és előnyben részesítik a szélesebb körű védelmet nyújtó biztosítási csomagokat. A legmagasabb védelmet nyújtó utasbiztosítások iránti kereslet több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 5 évben.

fotók: japanstartshere.com, cnbc.com, news.airbnb.com, thesun.co.uk

forrás: turizmusonline.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!