Tavaszi felújításon az óriáshajó

A Gitana csapat 2020–21-ben kétszer is megpróbálkozott 40 napon belül megkerülni a Földet, de a technika mindkétszer kibabrált velük. Most három hónapos műhelymunka következik.

A 32 méter hosszú trimarán teste most csatlakozik az árbóchoz és a nagyobb alkatrészekhez, amiken már napok óta dolgozik a technikai személyzet. „Hagyományos” ütemezés szerint efféle karbantartásra télen kerülne sor, de mivel a Maxi Edmond de Rotschild ebben az évszakban is próbálkozott a Jules Verne Trophyval, csak most álltak neki a várhatóan három hónapos munkának. Ennek során kijavítják a sérült részeket, és a negyven vízen töltött nap tapasztalatai alapján további optimalizációt hajtanak végre ott, ahol ezt szükségesnek érzik.

Charles Caudrelier, az egyik szkipper elmondta: „Kicsit frusztrál, hogy fel kellett adnunk a kísérletet, ráadásul kétszer, de a cél továbbra is a Jules Verne Trophy elhódítása, és a 2020–21-es tapasztalatok sokat lendítenek a projekten. Összesen 40 napot töltöttünk vízen, ezalatt sokat tanultunk például a hajó nyílt vízi viselkedéséről, sokat haladtunk 40 csomó fölötti tempóval. Igaz, a második alkalommal az összevissza hullámzásban keveset tudtunk az emelőszárnyakon repülni, cserébe finomítottunk a hajókezelésünkön.”

Száguldás 40 csomóval, sík vízen (a videó első fele az érdekes):

YouTube video

A 2021-es program
A Maxi Edmond de Rotschild június elején kerül vissza a vízbe, a csapatnak pár hete lesz vitorlázni vele, mielőtt augusztus 8-án elrajtolnak a Rolex Fastnet Race-en (Cowes–Cherbourg). November 7-én Caudrelier és Franck Cammas (a másik szkipper) kettesben indulnak a Transat Jacques Vabre versenyen (Le Havre–Fort-de-France).

„A hajónkat alapvetően rekordkísérletekre terveztük, ugyanakkor sokoldalú gép, könnyen tudunk vele váltogatni az egyes módozatok között. Izgatottan várjuk, hogy végre újra versenyezhessünk. A Transat Jacques Vabre-n ennek nem leszünk híján, addigra elkészül a Banque Populaire és a Mer Concept Ultim trimaránja is.”

Felkészülés egy Déli-óceánra, zuhanyzás vitorlázó módra:

YouTube video

A csapat
Franck Cammas és Charles Caudrelier szkipperek,
David Boileau, Erwan Israël, Morgan Lagravière, Yann Riou (média),
Marcel van Triest meteorológus, útvonaltervező,
Yann Eliès tartalék

(fotók és forrás: gitana-team.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!