Tavakat találtak a jégtakaró alatt

2018. április 17.
Címkék :

Az Északi-sarkvidék kanadai területén talált két félszín alatti állóvízben a maximális hőmérséklet a becslések szerint mínusz 10,5 fok, a víznek tehát nagyon sósnak kell lennie ahhoz, hogy ne fagyjon meg.

A két tó az északi Nuvanut területen lévő Devon-sziget Devon-jégsapkája radaros vizsgálata során tűnt fel. Az Albertai Egyetem szakértői által vezetett kutatáseredményeit a Science Advances című szaklap aktuális mutatták be.


Bár egyre gyakoribb, hogy vízrendszerekre bukkannak nagy jégtakarók alatt, a felfedezés azért meglepő, mert a Devon-szigeti jégsapkáról úgy hitték, hogy a talajig be van fagyva a terület. Ezek az első jég alatti tavak, amelyeket megfigyeltek a kanadai Északi-sarkvidéken, egyenként 5-8 négyzetkilométeren terülhetnek el. A becslések szerint a tavak vize ötször sósabb, mint a tengervíz, így fagyáspontja az édesvízé alatt van.


„Minél több helyet vizsgálunk meg, annál több jég alatti tavat találunk. Csakúgy, mint a jégmentes környezetben, itt is hatalmas különbségek lehetnek a tavak típusa és az életterek körülményei között” – mondta Jemma Wadham, a Bristoli Egyetem kutatója.


A kutatók azt feltételezik, hogy a tavak mintegy 120 ezer évvel ezelőtt szakadtak el a környezetüktől. A tudósok szerint egész tóhálózatot rejthet a régió. Fontos kérdés azonban, hogy ebben a környezetben lehetséges-e az élet: ezek a tavak nagyrészt izolált mikrobiális életterek is lehetnek.


„Nagy a valószínűsége, hogy ezekben a rendszerekben élet létezhet, de az alacsony hőmérséklet miatt lehet, hogy a biológiai tevékenység nagyon korlátozott” – tette hozzá Alison Murray, a nevadai Sivatagkutató Intézet szakértője – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!