Tahiti

Türkizkék lagúutazas_tahiti_01nák, növényzettel sűrűn benőtt vulkánok, pálmafákkal szegélyezett homokos tengerpart, zafírkék égbolt, egzotikus kultúra és romantikus hotelek. Ha egybeolvasztanánk Francia Polinézia 118 szigetét, a kapott terület alig lenne nagyobb Mallorcáénál, de ezek a szigetek a valóságban egy Európa nagyságú területen fekszenek a Csendes-óceán szívében.
A legközelebbi kontinens is 6000 kilométernyire van. Francia Polinéziának öt szigetcsoportja van: a Társaság-szigetek, a Tuamotu-szigetek, a Gambier-szigetek, a Marquises-szigetek és az Australes-szigetek. Változatos és sokszínű errefelé a táj: a vulkánoktól az atollokig, a lagúnáktól a csodálatos strandokig minden előfordul itt. Egyik sziget sem hasonlít a másikra.

A Társaság-szigetek
Francia Polinézia legnagyobb szigetcsoportja a Társaság-szigetek. Tizenhárom hegyes, sűrűn benőtt vulkanikus sziget alkotja, amelyeket korallzátonyok vesznek körül. A leglátogatottabb szigetek: Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea, Tahaa, Huahine és Maupiti.
utazas_tahiti_03A legnagyobb sziget, Tahiti két félszigetből, a Tahiti Nuiból és a Tahiti Itiből áll, amelyeket a Taravao-szoros köt össze. Tahiti zöld hegyeivel, idilli, mélyen futó völgyeivel és impozáns vízeséseivel kiadós túrákra csábítja az embert. Az északnyugati parton fekvő főváros, Papeete az ország politikai és gazdasági központja.
Mooreáról, a Tahititól 17 kilométerre fekvő gazdag történelmű szigetről rengeteg monda született. Kettéhasított hegysége, impozáns öblei, a Cook és az Opunohu, valamint a számos, fehér homokos strand csodás képet kölcsönöz szigetnek. Moorea ezen kívül kiváló ananászterméséről is híres.
A híres szigetet, Bora Borát Polinézia Gyöngyszemének is nevezik. A világ egyik legszebb lagúnája varázslatos hangulatot kölcsönöz a szigetnek, amely vonzza a látogatókat. Bora Borát apróbb szigetek koszorúja veszi körül. Az egyiken van egy repülőtér, a többi csupán romantikus hoteleknek ad otthont.
Tahititól 170 kilométerre északnyugatra található a kis Huahine-sziget, ahol békés, délvidéki élettel találkozhat az oda látogató. A hegyes szigeten szép öblök és homokos tengerpartok vannak, valamint Huahine dicsekedhet az egyik legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt régészeti lelőhellyel a szigetvilágban.
Maupiti a szigetcsoport északnyugati végén fekszik. Egyike a legvarázslatosabb, legautentikusabb szigeteknek. A lagúnákat övező érintetlen tengerpartok szaggatott sziklákkal váltakoznak. Az őslakók szigetük iránti imádata, a velük született vendégszeretet, valamint a természeti szépségek igazi déltengeri paradicsommá teszik Maupitit.
Raiatea volt az első lakott sziget Polinéziában. A mítoszok és legendák sötét, mágikus aurát kölcsönöznek a különböző műemlékeknek. Tahaát, köszönhetően számos vaníliaültetvényének, vaníliaszigetnek is nevezik. Tahaa közvetlenül északra fekszik Raiatea-szigetétől. Mindkét szigetet közös korallboltozat veszi körül.
Motusy gyönyörű lagúnáival és a türkizkék számtalan árnyalatában játszó tenger miatt elsősorban a hajósok számára közkedvelt úti cél. Fontos hajó-, charter-, és jachttársaságok székhelye van itt, amelyek csodálatos vízi utakat kínálnak.

Tuamotu-szigetek
A Tuamotu-szigetek a legnagyobb polinéz szigetcsoport, nagyjából 1700 kilométerre északkeletre fekszik Tahititól, kiterjedése több mint 20 ezer négyzetkilométer.
A szigeteken fantasztikus búvárlehetőségek vannak, valamint híresek a fekete tahiti gyöngyről. A virágzó iparágat körülbelül 250 gyöngyfarmon űzik. Polinézia első gyöngyfarmját a Manihi-atollon hozták létre.
Búvárkodni számos gyönyörű helyen lehet, így a szigetet nagyon sokan keresik fel. A korallszigetek türkizkék lagúnái ideális feltételeket biztosítanak a merüléshez. A világ egyik legjobb búvárcentruma, Rangiroa Polinézia legnagyobb korallszigete. A rengeteg hal, a tengeri flóra-fauna változatossága a lagúnákban és a zátonyokon, az ideális, akár 40 méteres látótávolság felejthetetlen élményeket tartogat. Egyedülálló víz alatti világukkal a Fakarava és a Tikehau-atollok is a búvárok kedvelt paradicsomai.

utazas_tahiti_04

Tuamotu-atoll Robinson szigetének valamennyi jellemzőét kínálja. A déli tengerek garantált csodája.

A Gambier-szigetek

Francia Polinézia legdélebbi végén ringott egykor a polinéz katolicizmus bölcsője, és itt van a legértékesebb gyöngyök hazája is. A Gambier-szigetcsoport a Baktérítőtől északra, több mint 1.600 kilométerre délnyugatra fekszik Tahititől. A messzi délen fekvő szigeten hűvösebb a klíma, mint Polinézia többi szigetén. A szigetcsoportot 14 kis hegyes sziget alkotja, amelyeket három oldalról félkör alakú korallzátony vesz körül.

A távoli szigetcsoport legnagyobb és legsűrűbben lakott szigete Mangareva. Elég egynapos kirándulást tenni a szigetre, ennyi idő alatt megcsodálhatjuk szépségét, változatosságát a sziget körül vezető 28 kilométer hosszú országútról. A déli partot Polinézia egyik legszebbjének tartják. A polinéz katolicizmus bölcsőjében több mint száz, a 18. századból származó kőépítmény maradt fenn. A fővárosban, Rikiteaban egy impozáns katedrális áll 1848-ból. Két fehér korallkő tornya van; a templom legszebb műalkotása a gyöngyökkel és gyöngyházzal díszített oltár.

Mangareva már a régi időkben is ismert volt gazdag gyöngyházlelőhelyeiről. A gyöngykagylótenyésztés ma is fontos iparág, itt találhatók a legnagyobb gyöngykagylófarmok, a sziget bevételének fontos forrásai. Ezekben a lagúnákban teremnek a legértékesebb gyöngyök. Ezen kívül halászatból és gyümölcstermesztésből élnek a helyiek.

Az Australes-szigetek

Itt keresték valamikor a Bounty hajó fellázadt matrózai a nyugalmat. Az Australes-szigetek békéjét a hatalmas bálnák is értékelik, évente egyszer felkeresik a szigetcsoportot. A tájat a háromszáz méternél alacsonyabb dombok határozzák meg. Az Australes-szigetek a Baktérítőnél fekszenek, és Francia Polinézia legdélebbi részét alkotják. Klímája hűvösebb és szárazabb, mint Tahitié.

Tubuainak, a szigetcsoport legnagyobb szigetének különleges arculatát két párhuzamos domb és azok kerekded hegycsúcsai határozzák meg. A széles, part menti síkságon gyümölcsöt termesztenek, amelyet a tahiti piacon adnak el. Ajánlott kirándulóhely az északkeleti parton Fort George, amely a Bounty fellázadt matrózainak partraszállására emlékeztet.

utazas_tahiti_02

Raivavae szétszórt kis szigeteivel, amelyeken számos tengeri madár fészkel, egyike a legszebb és legvadabb szigeteknek a Csendes-óceán déli részén. A borostyánnal benőtt zöld hegyek 400 méter magasra törnek a kék ég felé. A sziget lakói szép pasztellszínű házakban élnek. Különleges természeti jelenség látható a nyár folyamán Rurutun júliustól októberig: az egyik magaslatról számos bálnát látni, akár 16 méter hosszú hátuszonyokkal. Békét és nyugalmat keresnek ez idő alatt a Rurutu környéki vizekben.

Marquises-szigetek

A vad természet, ahol a lovak és a kecskék szabadon élnek, a föld és a tenger gyümölcsei Polinézia egyedülálló kincsévé varázsolják e szigeteket.

Az úgynevezett Férfiak országa – a Polinéz-háromszög betelepülésének kiindulópontja – tizenkét kettéhasított szigetből áll. Az Egyenlítő közelében, Tahititól körülbelül 1500 kilométerre fekszik. Marquises-szigetek vulkáni hegyekből, mély vízmosásokból és meredek, hullámverte sziklafalakból állnak.

A Paradicsomról szóló legendák, a világvégi lakatlan szigetről szóló álmok ma is vonzzák a tengerjárókat és a kalandvágyókat. Hiva Oa-szigetén töltötte életének utolsó szakaszát Paul Gauguin, a festő, akit itt is temettek el. Róla nevezték el a sziget kulturális centrumát.

A hat fő sziget két csoportra oszlik: az északi csoport a nagy Nuku Hiva-szigettel, az Ua Pou és a lovak szigete, a Ua Huka; valamint a déli csoportra, ahová a Hiva Oa-, a Tahuata- és a Fatu Hiva-szigetek tartoznak. Minden sziget büszke különlegességére. A dalbeszéd, a ritmikus ének, a Haka és a tánc, a tradicionális művészi tetoválás, a szobrászat és a változatos helyi konyha nagy büszkeséggel tölti el a lakosokat.

A hegyek, elzárt völgyek és földutak között a helikopter és a motorcsónak a legjobb közlekedési eszköz, ezekkel egyik szigetről a másikra is el lehet jutni. A szigeteken terepjárókkal – vagy meglehetősen tradicionálisan – lovon lehet közlekedni.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!