Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Stormvogel

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek.

Két év múlva, 2023-ban már az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek apropót teremtenek arra, hogy régi klubok klasszikus hajói újra nekiveselkedjenek a világ legnagyobb, amatőrök számára is elérhető nyílt tengeri vitorlásversenyének. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat.

Rolex Fastnet Race, a kihívás:

YouTube video


Az idén négyszáznál több nevező gyűlt össze, a Stormvogel Hollandiát képviseli. 1961-re épült meg, Van de Stadt-tervek alapján, a 73 láb (22,25 méter) hosszú ketch abban az évben abszolút elsőként ért célba a Fastneten – nem akármilyen navigátorral.

Hollandia dicsőségét akkor a Zwerver II tette teljessé, elhódítva a korrigált idő szerinti elsőséget. A Stormvogel 1983 óta olasz tulajdonosé, az elmúlt évtizedekben bejárta a földet, csak Délkelet-Ázsiában 19 évet töltött, hol túráztak, hol versenyeztek vele. 2007–2008 környékén jó eredményeket ért el a Földközi-tengeren klasszikus hajók számára rendezett regattákon. 2008-ban részt vett a Rolex Middle Sea Race-en, épp negyven évvel azután, hogy Cornelius Bruynzeel ott is abszolút elsőséget ért el.

Utoljára a 2015-ös Antigua Classic Weeken szerepelt, utána ugyanis megkezdődött a felújítása Törökországban – ami épp a koronavírus-járvány kitörésekor fejeződött be, így az utóbbi egy év passzívan telt. A jelenlegi tulajdonos még sosem indult a Fastnet Race-en, ám az 1961-es győzelem évfordulója remek apropót teremt erre.

Sorozatunkban korábban:
Amokura, az 50 lábas yawl két fős legénységgel

Refanut, a 63 lábas yawl, családi generációk hajója

2021-ben új pályán futják a Fastnet Race-t, erről itt adtunk összefoglalót.

(forrás: rolexfastnetrace.com, fotók: rolexfastnetrace.com; wingssail-images.blogspot.com; stormvogel.net)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!