Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Refanut

Augusztus 8-án rajtol a Rolex Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek.

Két év múlva, 2023-ban az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek apropót teremtenek arra, hogy régi klubok klasszikus hajói újra nekiveselkedjenek a világ legnagyobb, amatőrök számára is elérhető nyílt tengeri vitorlásversenyének. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat.

Rolex Fastnet Race, a kihívás:

YouTube video

Az idén négyszáznál több nevező gyűlt össze, a Refanut Svédországot képviseli. Az 1955-ben vízre került, 63 láb (19,2 méter) hosszú, yawl rudazattal épített hajót a Sparkman & Stephens tervezte. Megrendelője Jacob Wallenberg volt, egy híres bankárcsalád tagja, napjainkban az unokája, Fredrik irányítja a jachtot.

Jacobnak szenvedélye volt a vitorlázás, elnökölte a Royal Swedish Yacht Clubot (KSSS), 30 év alatt több hajót is birtokolt, a Refanut képviselte közülük a csúcsot, uralva a svéd sportéletet. Rendszeresen megnyerték vele a balti régió híres versenyét, a Gotland Runtot (legutóbb a klasszikus osztályban diadalmaskodtak).

A 2021-es Gotland Runt beharangozója:

YouTube video

A Refanut szólóban vitorlázva egy 2012-es versenyen:

YouTube video

Sorozatunk első része: az Amokura

2021-ben új pályán futják a Fastnet Race-t, erről itt adtunk összefoglalót.

(forrás: rolexfastnetrace.com, fotók: rolexfastnetrace.com; blur.se)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!