Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Pen Diuck VI

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es ROLEX Fastnet Race, és több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek.

2023-ban már az ötvenedik Fastnet következik, 2025-ben pedig 100 éves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek apropót teremtenek arra, hogy régi klubok klasszikus hajói is újra nekiveselkedjenek a világ legnagyobb, amatőrök számára is elérhető nyílt tengeri vitorlásversenyének. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat.

ROLEX Fastnet Race, a kihívás:

YouTube video

Idén négyszáznál több nevező gyűlt össze, köztük ott van az André Mauric tervezte hetvenhárom láb hosszú Pen Duick VI. Az alumíniumból épült ketch részt vett az első (1973-74) Whitbread Round the World Race-en (ennek utódja lett a Volvo Ocean Race, mai nevén The Ocean Race), melynek során kétszer is eltört az árboca. 1976-ban Eric Tabarly indult vele az OSTAR-on, amit 64-es sikere után ismét meg tudott nyerni.

Ennek két szempontból volt jelentősége:

– a 32 tonnás jachtot általában 12 fős személyzet kezelte

– Tabarly teljesítménye komoly lökést adott a francia nyílt tengeri vitorlázásnak.

A Pen Duick VI nem hivatalos résztvevőként végigvitorlázta az 1977-78-as Whitbread-et, rendesen azért nem tudták benevezni, mert tőkesúlyában használt uránium volt a ballaszt. Most az IRC 0 kategóriában indul, tulajdonosa Marie Tabarly.

Cirkuszi artista, színésznő és tengerész egyszerre a fedélzeten (francia nyelven, angol felirattal):

YouTube video

Sorozatunkban korábban:

Amokura

Refanut

Stormvogel

Eager

Oromocto

fotók: voile.banquepopulaire.fr, asso-eric-tabarly.org, 20minutes.fr

forrás: rolexfastnetrace.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!