Szuper klasszikusok a Fastnet Race-en – Oromocto

Augusztus 8-án rajtol a 2021-es Rolex Fastnet Race, több évforduló is közeleg a verseny életében, így nagy valószínűséggel egyre több régi hajó és csapat kerül elő, hogy része legyen az ünneplésnek.

Az ötvenedik Fastnet következik 2023-ban, 2025-ben százéves lesz a szervező Royal Ocean Racing Club, az évfordulók pedig remek apropót teremtenek arra, hogy régi klubok klasszikus hajói is újra nekiveselkedjenek a világ legnagyobb, amatőrök számára is elérhető nyílt tengeri vitorlásversenyének. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat.

Rolex Fastnet Race, a kihívás:

YouTube video

Az idén négyszáznál több nevező gyűlt össze, és bár a hetvenes években megjelentek (majd gyorsan terjedtek) az üvegszálból épített hajók, azért a fa nem tűnt el a műhelyekből. Ékes példája ennek német zászló alá bejegyzett Oromocto (One Tonner), amely a Refanut-hoz hasonlóan családi legénységgel áll rajthoz a versenyeken. Jelenlegi kormányosa (immár 11 éve) Kai Greten, az ő nagyapja, Ernst vette meg és irányította annak idején a hajót, valamint csapatát. A folyamatos karbantartásnak és fejlesztéseknek köszönhetően a brigád 2014-ben ORC-ben megnyerte a Rund Skagen regattát, Németország leghosszabb távú nyílt tengeri vitorlásversenyét.

Sorozatunkban korábban:
Amokura

Refanut

Stormvogel

Eager

(forrás: rolexfastnetrace.com, fotók: yachtdesign-va.de, janssen-renkhoff.de)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!