Szóljon bele a balatoni partvédmű felújításába!

Virtuális közmeghallgatást hirdettek a “Balatonpart közterületei partvédő műveinek és közvetlen háttérterületeinek rendezésére vonatkozó környezeti hatástanulmányról”.

A tervezett beavatkozás a Balaton teljes partszakaszának közel negyedét, a köz által használt részek mintegy felét közvetlenül érinti. A kérdéseket, észrevételek január 18-áig várják. Ehhez az érintett hatóság az interneten közreadta a tervezési anyagokat.

A partvédőművek felújítását, magasítását az általános leromlottság mellett elsősorban a tó vízszintjének korábbi megemelése indokolja. A névleges vízszint felső szabályozási határa jelenleg 115-120 centiméter, ezekkel az új felső határokkal a Balaton átlagmélysége 358 centiméterről 368 centiméterre emelkedett. Ám a döntően 100 centiméteres maximális vízszinthez tervezett Balaton-parti védműveknél, lakó- és más építményeknél, közműveknél, strandoknál, partoknál és más közterületeknél, valamint a tó élővilágában problémák jelentkeznek a magasabb vízszint miatt (korábban 95-100 cm volt a felső szabályozási határ).

Ezen problémák egy részét hatástalaníthatják a közterületekhez kapcsolódó partvédőművek felújításával, megemelésével. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megbízásából a Viziterv Environ Kft. által készített anyag szerint a munka a tó körüli 44 településből 40-re terjed ki, csak Aszófőt, Balatonfőkajárt, Balatonszentgyörgyöt és Paloznakot nem érintené. Egyes településeken akár 4-5 helyen is sor kerülhet a meglévő partvédő művek átépítésére.

A partvédőművek magasságát a Balaton túlnyomórészén 180 centiméterben határozták meg a névleges vízszinthez viszonyítva. A tó két végén ennél magasabb szinteket alakítanának ki az esetenként előforduló kilendülések miatt. A keleti parton Balatonfűzfőtől délre és a délnyugati sarokban Fonyódtól nyugatra 190 centiméteres, a nyugati parton (Keszthely környéke) 200 centiméteres szinttel számolnak.

A tervezett munkák

partvédőmű átépítés (a régi elbontása, az új megépítése), tervezett hossza közel 32,5 km

partvédőmű felújítás (beleértve a lidó homokozás és a kőszórás pótlását, emelését), tervezett hossza közel 20 km

cölöpös partvédelem – tervezett hossza közel 1,4 km

tervezett új kőszórással érintett partszakasz hossza mintegy 350 m

tervezett/felújítandó támfalak hossza mintegy 100 m

tervezett új sétányok hossza mintegy 12 km (ahol korábban nem volt sétány)

tervezett új csapadékvíz elvezető rendszer hossza mintegy 18,5 km

háttérterület rendezése: kicsivel több, mint 45 hektár

a feltöltési mennyiség becsült nagysága 62 ezer köbméter földfeltöltéssel.

A kérdésekre, hozzászólásokra január 18-áig van lehetőség a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál a veszprem.kornyezetvedelmifo@veszprem.gov.hu címen, valamint az érintett települések jegyzőinél.

Környezeti hatástanulmány.

Tervezési anyagok: egyes és kettes

fotók: balatontipp.hu; nlcafe.hu; index.hu

forrás: balatontipp.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!