Szigorú intézkedések a mesés karibi szigeten

2018. november 23.
Címkék :

Aruba szigetének önkormányzata betiltotta a műanyag palackos üdítők használatát.

A tilalom 2019-ben lép életbe a karibi szigeten, de egyelőre csak átmeneti időszakra szól. A teljes tilalom 2020-tól várható. Amikor a sziget vezetői pár éve úgy döntöttek, hogy megtiltják a műanyag zacskók használatát, látni lehetett, hogy a nem lebomló szemét mennyisége nagymértékben csökken. A helyi vezetés célja ennek a folyamatnak a fenntartása.


Érdekes módon eddig mindenütt a szívószálak eltüntetésének volt a legnagyobb visszhangja, pedig a műanyag palackok legalább akkora mennyiségű, évszázadokig el nem bomló szemetet árasztanak a tengerbe. A folyamat nem most kezdődött, a korallzátonyokat elpusztító fényvédő szereket már korábban kitiltották, mert bebizonyosodott, hogy a korallok DNS-e megsérül tőlük, és kifehérednek.


Nem a Karib-tengeri sziget az első, ahol hasonló kemény korlátozásokat vezettek be, a mexikói Isla Holbox szigeten szintén tilalmat vezetett be a műanyagok felhasználása terén, ami érzékenyen érintette a golfpályák és a nagy szállodák üzemeltetőit – írta a turizmus.com.

„”

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!