Szigorodnak az előírások a festői óceánparton

A paradicsomi szépségű mexikói Holbox sziget önkormányzatának vezetői a mérhetetlen mennyiségű műanyag szemét miatt nemet mondtak a tömegturizmusra.

Azok, akik Holboxra érkeznek, semmiféle műanyag holmit nem vihetnek magukkal a szigetre. A döntést a helyi természeti értékek védelmében hozta meg a terület környezetvédelmi hivatala, de ezzel gyakorlatilag betiltotta a szigeteken található nagy szállodák és golfpályák működését. A szigeten eddig folytatott vízgazdálkodás újraszervezése is cél.


Holbox a Yucatan-félszigettől északra fekszik, és az utóbbi időben arról vált híressé, hogy számos problémát okozott a rossz infrastruktúra, miközben a gazdasági fejlődés sem volt elég dinamikus. Egyebek között a csatornahálózat sem működött jól, és nem tudott lépést tartani a sziget lakosságának és a turisták számának növekedésével. A szennyvíz sokszor az óceánba szivárgott.


A tilalmaktól azt remélik, hogy ezzel megvédik a sziget biológiai sokféleségét és biztosítják a fenntartható jövőt. Egyes vélemények szerint jobb lenne, ha a turisták által használt strandokat a jövőben a tengeri teknősök használnák, ahogy az régen is volt. Ez azonban a faunának csak egyik faja, nemcsak a teknősöket, de a békákat, a flamingókat és a különleges pókfajokat is védeni szeretné a helyi környezetvédelmi hivatal a turizmus okozta szeméttömeg csökkentésével – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!