Szicília – ahol tobzódnak a Világörökség látnivalói

szicilia1Szicília Olaszország déli részén, a „csizma” orránál elhelyezkedő bámulatos sziget. Közel 26 000 km2 területe változatos domborzatnak, különleges növényvilágnak és legalább 2000 éves kultúrának ad otthont. Tengerpartjai a hamisítatlan mediterrán hangulatot idézik, konyhája különleges saláták, tengeri finomságok kavalkádja, történelme pedig változatos, mozgalmas és színes. Ennek is köszönhető, hogy számos látnivaló, kultúrális kincs várja a desztináció látogatóit.
Etna
A legkülönlegesebb és legfélelmetesebb látnivaló az Etna, amely máig aktivitást mutató vulkán. Ez Európa legmagasabb vulkánja, jelenleg 3300 méter magas. A sziget északkeleti részén található, Catania és Messina között.

Etna

Utolsó aktivitása 2015 decemberére datálható, tehát minden mondható rá, de az hogy nyugodt, egyáltalán nem. Annak ellenére, hogy a világ legaktívabb vulkánja, mégis környékén több tízezer ember él. Ennek pedig az az oka, hogy a vulkanikus talaj nagyszerű otthont bizotsít a gyümölcstermelésre, bortermelésre. Az Etnát egyébként 2013-ban az UNESCO Világörökség részének nyilvánították.

Siracusa, a legnagyobb görög város
Nem történt elírás a címben, Siracusa a sziget délkeleti részén található városról Cicero mondta ezt. Nem véletlen, hogy belvárosa szintén a Világörökség része. A terület már az ősidők óta lakott volt, majd az ókorban is fontos szerepet töltött be, mint kikötő- és kereskedelmi város.

siracusa

Ennek köszönhetően számos ókori emléket csodálhatunk meg: Apollón temploma, Arethusza szökőkútja, színház, római amfiteátrum, Arkhimédész sírköve vagy az olümpiai Zeusz temploma. A város katedrálisa dór stílusban épült a 7. században, de van egy bizánc kori templom is, a Santa Lucia bazilika.

siracusa_szinhaz

Messina
Messina a sziget harmadik legnagyobb városa, lakosainak száma félmillióra tehető. Az 1540-es évektől katolikus központnak számít. Szicília északkeleti csücskében fekszik, és természetesen itt is már komoly élet folyt az ókorban.

Duomo_Messina

A várost görög telepesek alapították, az első pun háború után lett Róma szövetségese, a 17. században viszont már spanyol uralom alatt állt. Az 1900-as években a háború mellett többször is súlytotta földrengés és cunami, így a katasztrófasorozatoknak köszönhetően az ősi épületek jelentős része elpusztult. Látnivaló így is akad a bámulatos szicíliai városban, a messinai dóm és a Santissima Annunziata dei Catalani templom nem kihagyható!

messina

Palermo
Végül pedig ne feledkezzünk meg Palermoról, amely a sziget legnagyobb városa és közigazgatási székhelye. A város nagyon gazdag építészeti emlékeket tudhat magának. Hasonlóan a sziget többi városához, itt is már az ősidőkben volt élet, később a föníciaiak, a görögök, majd a rómaiak szerezték meg a területet.

palermo.09

Az 1000-res években még az emírek is szemet vetettek a területre, végül normann fennhatóság alá került, ekkortól keresztény központnak tekinthető. A látnivalókat is a keresztény vallás hatása uralja, van olyan templom, amely 1132-ben épült. A templomok, vallási helyek mellett botanikus kert és az ország egyik leggazdagabb gyűjteményével büszkélkedő régészeti múzeum is látogatható.

palermo

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!