Szerencsés éve ez a Balatonnak: jó a víz minősége

Szerencsés éve volt a Balatonnak a vízminőség szempontjából. Algavirágzás sem volt a tavon.

A tó nyílt vizében sem az algák mennyisége, sem az összetétele nem volt kifogásolható. Tartós meleg, szélcsend és tápanyag, azaz foszfor kell az algák elszaporodásához. Ezek együttesen nem léptek fel a magyar tengernél. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint az idén még partközeli, úgynevezett lokális algavirágzások sem fordultak elő.

A Balatoni Szövetség elnökségének összegezte az idei tapasztalatokat a Limnológiai Kutatóintézet munkatársa. Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs elmondta, hogy jelenleg is kutatják az algavirágzást, elsősorban, hogy az üledékben mi történik: „Leginkább azt a kérdéskört szeretnénk körbejárni, hogy melyek azok a fizikai és kémiai körülmények, amelynek hatására a belső terhelés megjelenhet, tehát a tó üledékéből foszfor szabadulhat fel és kerülhet a vízoszlopba, ezáltal előidézheti az algák szaporodását.”

A szövetség elnöksége több kérdést és észrevételt intézett a témában. A 2019-es algavirágzás ugyanis rávilágított arra, hogy egy ilyen burjánzás könnyen tönkreteheti az idegenforgalomból élő települések szezonját. „Azt kértük és olyan döntést hoztunk, hogy próbáljunk meg lobbizni annak érdekében, hogy mind a kutatásokra, mind ennek következményére és az általunk fontosnak vélt kotrásra folyamatosan legyen pénz, amivel meg tudjuk őrizni a Balaton vízhasználatának a minőségét” – nyilatkozta Lombár Gábor, a BSz elnöke.

Az algavirágzás kapcsán felmerült a mederkotrás, a polgármesterek szorgalmazzák az iszap eltávolítását. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Az elnökségi ülésen tárgyalták a Balatoni Szövetség idei rendezvényeit is. Lombár Gábor elnök szerint az Év balatoni háza pályázat és a Balatoni borok versenye is egyre népszerűbb, mindkét elismerésnek rangja van a szakmában. Az idén jubilált a Kék Hullám Zászló minősítés, 20 éve értékelik és viszik a balatoni strandok jó hírét ezzel a programmal. A BSz vezetése szerint ezek a lényegét mutatják meg a Balatonnak, hogy milyen értékei vannak a tónak és hogy ezeket hogyan próbálják megőrizni – írta a tvkeszthely.hu.

YouTube video

fotók: dailynewshungary.com, info-budapest.com, hungarytoday.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!