Szelfidíjat szednek a svájciak

2024. május 20.
Címkék :

A Berni-felvidék egyik festői falva, Lauterbrunnen nagy népszerűségre tett szert a közösségi médiában. A környék A Gyűrűk Ura íróját, J. R. R. Tolkient is inspirálta a regény megírására, ennek és az Instagramnak köszönhetően is özönlenek a látogatók a faluba.

Lauterbrunnen gyakorlatilag a turizmusból él, az alig 2600 lakosú faluban 25 ezer vendégágyat kínálnak. Azonban nem mindenki hagy pénzt a település szálláshelyein és éttermeiben, a főszezonban napi több ezerre tehető azoknak a látogatóknak a száma, akik csak áthajtanak a falun a híres Staubbach-vízeséshez, lőnek egy szelfit, és már állnak is tovább.

A község már 2023 őszén megkongatta a vészharangot a túlturizmus miatt. A látogatók állítólag rengeteg szemetet hagynak maguk után, eltorlaszolják az utcákat és zavarják a helyi lakosokat.

Az önkormányzat 5-10 frankos, okostelefonon megváltható belépődíj bevezetésével próbálná meg kezelni a válságot. A díjat csak az autóval rövidebb látogatásra érkező látogatóknak kellene megfizetniük, a tömegközlekedési eszközöket használó turisták és azok, akik megszállnak valamelyik szállodában, mentességet kapnának.

A svájci település nemcsak az olaszországi Velence példáját követi a belépőjegy bevezetésének tervével, nemrég hasonló intézkedésre szánta el magát az ugyancsak a Berni-felvidéken fekvő Iseltwald is. Igaz, ez a település nem belépőjegyet, hanem szelfidíjat szed: annak, aki a tónál szeretne magáról fotót készíteni, öt frankot kell fizetnie – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!