Szabályozzák a balatoni jet skizést?

A Magyar Vitorlás Szövetség októberi elnökségi ülése után a Balaton Fejlesztési Tanács is úgy döntött: indokolt áttekinteni az elektromos hajók nyáron megjelent új generációja, a jet skik balatoni használatával kapcsolatos jogszabályokat.

A tanács elé került jelentés szerint e járműveket zajszintjük, nagy sebességük, rutintalan használatuk, felügyelhetetlen közlekedésük és területi korlátlanságuk miatt többen kiemelkedő veszélyforrásnak tekintik. Ezért a jet skik elterjedése számos következménnyel járna, ahogy a jelentés fogalmaz: a Balaton tipikus használati és létfor¬máit bizonyára alaposan átrendeznék. A BFT felkérte a közbiztonsági testületét, hogy tekintse át az elektromos vízi eszközökre vonatkozó jelenlegi szabályozást, és ha indokolt, tegyen javaslatot a módosítások kezdeményezésére.

Szabályozni kell darabszámban és más feltételekben is a Balaton vízfelületén a nagy teljesítményű, siklótestű hajók használatát. Kivételt csak a mentési, vízügyi, rendészeti feladatok ellátására, továbbá versenyek és sportprogramok biztosítására, lebonyolítására használt eszközök szabályozása jelenthet – áll abban az állásfoglalásban, amelyet az MVSZ vezetői fogadtak el.

Ezt annak kapcsán közölték, hogy egy hazai cég korábban bejelentette, hogy a Balatonon is használható elektromos jet skik gyártásába kezd. A hírre a helyi lakosok, a turisták nagy része és a „szelíd” vízi sportok kedvelői aggodalmuknak adtak hangot, holott a szakértők egyetértenek abban, hogy a balatoni idegenforgalom megújulásában fontos szerepe van az elektromos hajtás terjedésének – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!