Suzuki hajómotorok testközelből

Az innovatív technológiai megoldásai és megbízhatósága folytán világszerte kedvelt Suzuki hajómotorok mögött valódi kihívások és személyes történetek bújnak meg. Miért tekintik a Föld különböző pontjain gyakorlott hajósok nélkülözhetetlen társuknak őket? Miért javasolják Ausztráliától az Egyesült Királyságig hivatásos és hobbi-hajózók a Suzuki hajómotorokat?

A kanadai „Tournament Angler” horgászműsor házigazdája Suzuki DF150-esének üzemanyag hatékonyságát kedveli leginkább. Így hosszabb utakra indulhat, több kitérőt tehet, és izgalmasabb felvételekkel térhet vissza a kikötőbe, hiszen ritkábban kell tankolni. Egy ausztrál műszerész, aki Suzuki DF70A-val felszerelt hajóján ingázik otthonától 19 km-re fekvő munkahelyére, ki is számolta, hogy a 24 literes tank 20 csomós átlagsebesség mellett 72 km-re elég. Így évente közel 5000 ausztrál dollárt spórol a tankoláson saját számításai szerint.

A Suzuki felhasználóinak egybehangzó véleménye szerint a hajómotorok további nagyszerű tulajdonsága csendességük. Olyannyira, hogy egy japán horgász szerint a gyerekek is szívesebben csatlakoznak hozzá a minimális menetzaj mellett!

Az Egyesült Királyságban egy tengerfenék-kutatócsoport felfújható RIB gumihajóján használ Suzuki DF150-es motort, melynek elsősorban megbízhatóságát értékelik nagyra. Velük teljes egyetértésben használja egy brit kikötő DF140A motorját meghaladva a 4.000 km-es futásteljesítményt. Egy vérbeli tengerész az Amerikai Egyesült Államokban, 1 millió kilométerrel és 43 év tapasztalattal a háta mögött egyetlen, jól bevált hajómotor márkát használ, nem mást, mint a Suzukit!

Sergio Davi és Alessio Bellavista „Ocean Rib Experience” nevű tengeri expedíciója pedig egyértelművé teszi: A Suzuki motorok extrém körülmények között is megállják a helyüket! Az Olaszországból Brazíliába tartó kaland során egy Master 996 típusú felfújható RIB hajóval és két darab DF200AP hajómotorral vágtak neki a nagyjából 300 órás hajóútnak. A  7964 kilométer során a nyílt tengeren olykor masszív, 2–3 méteres hullámokkal, és akár 20 csomós erősségű, állandó széllel kellett megküzdeniük, de az átlagos üzemanyag-fogyasztásuk mégis 1,1 liter/km-es értéken mozgott. 3500 liter tartalék-üzemanyaggal vágtak neki az óceán átszelésének, amiből 220 litert végül nem is használtak fel.

Ezeket a (nem) mindennapi teljesítményeket értékeli a National Marine Manufacturers Association (NMMA) által évről évre kiosztott Innovációs díj, mely a hajógyártás egyik legmagasabb presztízsű elismerése. A díjjal az iparág új termékei közül minden évben azt a terméket ismerik el, amely „vezető technikai jelentőségű, praktikus, költséghatékony, és valóban a fogyasztó érdekeit szolgálja”.

1987-től, a DT200 Exanté modellel kezdődően, egészen a 2014-es DF30A/DF25A modellekig a Suzuki hajómotorok összesen nyolc alkalommal nyerték el ezt az Innovációs díjat. E díjak közül hetet a négyütemű Suzuki hajómotorok érdemeltek ki, ami az iparágban valaha elért legtöbb díj ebben a kategóriában.

További információ a Suzuki hajómotorokról itt, vagy az alábbi logóra kattintva található.

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!