Stabilizálták a Balaton vízszintjét

2019. augusztus 28.
Címkék :

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint kiváló a Balaton vízminősége. Nemcsak ivóvíz kinyerésére, de rekreációs célokra is alkalmas, és ökológiai szempontból sem merült fel számottevő probléma a tóval kapcsolatban, amelynek a vízszintjét is sikerült stabilizálni.

A Balaton vízmennyisége kiváló, a vízminősége valamennyi értékelési szempont szerint is jó. A vízminőséget általában a tavat érő terhelések határozzák meg, amelyek csökkentésén négy évtizede folyamatos dolgoznak.

A kritikus terheléstípus a tóba kerülő növényi tápanyag és szerves anyag, amely ellen a tó körüli 41 település szennyvizének kivezetésével, a Zala vizét szűrő Kis-Balaton I. és II. vízvédelmi rendszerek feszes üzemeltetésével, a Balaton vízgyűjtőjén fekvő 152 település szennyvíztisztításának nagymértékű javításával, a befolyó vizeken pedig tápanyag-visszatartó létesítményekkel védekeznek.

Sikerült stabilizálni a Balaton átlagvízszintjét, amelyet évente nyolc hónapon keresztül a korábbihoz képest tíz centiméterrel magasabban tartanak. A tervek szerint korszerűsítik a Balaton vízlevezető rendszerét a Sió-csatorna és védműveinek a fejlesztésével, továbbá megelőző intézkedéseket vezetnek be a tavat érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére, valamint átfogó környezeti megfigyelő és tájékoztató rendszert is kiépítenek – írta a Magyar Nemzet.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!