Spirit DH63 – Letisztult elegancia

2018. december 21.
Címkék :

A tökéletesen fénylő fedélzetre lépve első pillanatban az jut az ember eszébe, hogy ennek a hajónak James Bond-film hangulata van. Ez persze nem véletlen, mivel a 007-es ügynök a Spirit gyár egy kisebb modelljével siklott be Velencébe a Casino Royale egyik legszebb jelenetében.

A gyártó Spirit cég eddig 67 hajót gyártott, főként vitorlásokat. A méretek elég széles skálán mozognak: készült 33 és 111 lábas jachtjuk is. Ami a közös bennük, az a különleges faanyagok, az osztályon felüli megmunkálás és a kényelmes elegancia. A hajótesteket duglászfenyőből, sárga cédrusból, khaya és sapelli faanyagokból készítik, utóbbiról sokat elmond, hogy a hangszergyártók is nagy becsben tartják. A fedélzeten és a kabinban a tík és a mahagóni a legfontosabb alapanyag.

A DH63-as kabinjában rögtön feltűnik, hogy a legtöbb klasszikus hajóhoz képest tágasabb, kényelmesebb térbe kerültünk. A DH egyébként dekkházat jelent, ez tulajdonképp egy megemelt kabintető, amely magasabb és világosabb belteret eredményez. Nemcsak a kabin oldalán van ablak, de egy különleges kialakítású, legyező alakú üvegtetőn keresztül jóval több fény jut be a szokásosnál, ráadásul a navigációs asztalnál ülve is jól rá lehet látni az árbócra és a vitorlákra.


A kabinbelső egyébként leginkább egy elegáns angol klub hangulatát idézi. Gyönyörűen megmunkált fafelületek, visszafogottan csillogó, rozsdamentes acél szerelvények, kényeztetően kényelmes bútorok a tágas térben.

A klasszikus formákhoz a legmodernebb műszerezettség és gépészet jár. A legújabb Raymarine navigációs eszközök és a távirányítós Lewmar horgonycsörlő teszi kényelmessé a hajózást. Ha motorral halad, akkor a 110 lóerős dízel 9 csomóval viszi a 16 tonnás hajót. A legújabb fejlesztésű Fischer Panda generátor ultracsendes üzemmódban is elegendő áramot termel a bőségesen felszerelt vitorlás működéséhez, a kapcsolótáblát nézve szükség is van rá.

A fedélzeten körülnézve is azt láthatjuk, hogy mindenre gondoltak a tervezők. A két karbonárbóc egyedi megoldásnak számít, a tulajdonossal egyeztetve döntöttek ezek mellett. Peter, a szeptember közepén átadott, Gwenhyfar névre keresztelt hajó boldog tulajdonosa elárulta: farárbócot azért kért, hogy az erősebb szelekben egy kis orrvitorla és a „mizzen” segítségével stabilan haladjon a DH63-as.

(Cikkünk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!