Spirit 111 – Természet és lélek

A suffolki Spirit Yacht a brit hajógyártás egyik kuriózuma. Klasszikus vonalvezetésű motoros és vitorlás fajachtokat építenek, a legmodernebb technológiával és dizájnnal.

Legújabb zászlóshajójuk, a 34 méteres sloop-rigged Spirit 111 az egyik legnagyobb egyárbócos fa szuperjacht, amelyet valaha építettek Nagy-Britanniában. A megrendelő határozott kérése volt, hogy a Spirit 111 a világ legkörnyezetbarátabb szuperjachtja legyen, ezért a Spirit Yachts a világ vezető hajó- és autóipari beszállítóival működött együtt, hogy ezt az elvárást teljesíteni tudja.

A 100 kW-os Torqeedo motorral működő elektromos meghajtás csendesen repíti a Spirit 111-est akár 30 mérföld távolságra nyolccsomós sebességgel, pusztán az akkumulátorok segítségével. Vitorlázás közben a meghajtórendszer újratölti a négy BMW lítiumakkumulátort a hajócsavar tengelyének forgatásával. Az összes elektronikai alkatrészt gondosan válogatták, hogy rendkívül hatékonyak legyenek, hogy ne csökkenjen sem a teljesítmény, sem a kényelem.

A légkondicionáló a legmodernebb, változó sebességű, így környezetbarát működést biztosít, függetlenül attól, hogy akkumulátorról vagy parti áramról üzemel. A konyhát a hatékonyság szempontjából végletekig optimalizálták. A hűtőszekrényt és a fagyasztót Cryogel szigeteléssel építették be, hogy alacsony hőmérsékleten tartva minimális energiafogyasztást biztosítsanak. A vizet Webasto rendszerrel melegítik, amely csak az éppen aktuálisan szükséges mennyiséget állítja elő, de a melegített vizet is speciálisan szigetelt csövekben tárolják és továbbítják.

Az energiatakarékos Lewmar hidraulikus fedélzeti hardvert és az újrahasznosítható anyagokból készített OneSails GBR (East) 4T Forte vitorlákat a Hall Spars szénszálas árbócra szerelték fel, hogy megkönnyítsék az egykezes vitorlázást.

A Spirit 111 egyike azon kevés szuperjachtoknak, amelyek profi legénység nélkül is hajózhatók. A belső dizájn megtervezésében a Rhoades Young működött közre, amely a Spirit Yachts első együttműködése külső tervezőirodával. Ők dolgozták ki az egyedi, ívelt belső kialakítás koncepcióját, amelyet a Spirit Yachts tervezőcsapata keltett életre.

A falak és a válaszfalak S alakban folynak át a belső tereken, amelynek természetes megjelenése és érzete a sipo, a tík, valamint az amerikai dió kombinációjának köszönhető. A szalon központi eleme a különlegesen ívelt, gőzölt amerikai dió ülőgarnitúra, amelynek anyaga a tulajdonosi és a VIP-kabinokban is visszaköszön. A diszkrét ajtókat fogantyúk helyett rejtett érzékelők nyitják, ezzel biztosítva a sima vonalakat és az elegáns megjelenést.

A fedélzeten található intelligens világítási rendszer kiegészíti a fa belső terek lágy melegét. A belső térben szinte nincs világításkapcsoló. A mozgásérzékelők kapcsolják a fényeket be és ki. Éjjel az ágyak alatt lévők észlelik, ha valaki felkel, és megvilágítják a legközelebbi fürdőszobához vezető utat. Ha a vendég mégis máshová indul, a rendszer érzékeli, hogy merre megy, és nagyon lágy, meleg fényben világítja meg azokat a helyeket.

Mivel legénység nincs, a vendégek választhatnak a két dupla hátsó kabin vagy a jobb oldali dupla VIP-kabin közül. Az elülső kabin a tágas tulajdonosi lakosztályt rejti, a hajótest oldalába beépített ívelt kanapékkal, franciaággyal és fürdőszobával.

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében megtalálható az Aqua Magazin legutóbbi számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!