Sorsoltak a Nemzeti Regattán

Sorsoltak a Nemzeti RegattánKisorsolták, hogy a benevezett települések melyik vitorlással vágnak neki a versenynek, valamint stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mahart és a Bahart.


A Balatoni Hajózási Zrt. mint a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja kétnapos rendezvény főszervezője – stratégiai partnere, a Mahart jóvoltából – a Rákóczi motoros fedélzetén stratégiai együttműködési megállapodást kötött. A két cég számos területen – értékesítés, műszaki fejlesztések, hajós foglalkoztatás – folytat egyeztetéseket, és szakmai kérdésekben közösen lép fel az érdekek egységes képviselete céljából.

Kollár József, a Bahart vezérigazgatója és Spányik Gábor a Mahart ügyvezető igazgatója

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Bahart a tavasz folyamán többször is meghosszabbította a Nemzeti Regattára való nevezési határidőt. A szervezők a tavalyi sikereken felbuzdulva azt a nem titkolt célt tűzték maguk elé, hogy az idén 50 települést is vendégül lássanak a Balaton partján. A Siófokon rendelkezésre álló parti és vízi infrastruktúrát tekintve ez egyébként a maximum, amit a szervezők színvonalasan ki tudnának szolgálni a két nap során. Fontos célként kezelték a szervezők azt is, hogy növeljék a nem Balaton-parti települések arányát, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a Balaton nemcsak a régiókban élőké, hanem nemzeti kincsünk.


„Külön öröm, hogy néhány kivételtől eltekintve a tavalyi résztvevők az idén is azonnal jelentkeztek, ugyanakkor sikerült megnyernünk egy sor új települést, amelynek révén elmondhatjuk, hogy az induló csapatok kétharmada már nem a Balaton partjáról, hanem az ország más részeiből érkezik” – emelte ki Dónucz László. A hajósorsolást 38 település várta izgatottan, hogy megtudja, melyik hajóval kezdi meg június 10-én az amatőr vitorlás pályaversenyt. Komoly vitorlásmúltra egyébként egyik csapatnak sincs szüksége, hiszen az egyforma one design vitorlás hajókat a szakképzett kormányossal együtt a Bahart biztosítja, ezzel is megteremtve az egyenlő indulási esélyeket. Minden vitorlásra hétfős települési legénység ül fel a hivatalos, előre kijelölt és szakképzett kormányos mellett, és így küzdenek meg a szombati előfutamokban, majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és a döntőben (6 csapat). Természetesen az idén is szinte minden hajón találtunk olyan résztvevőt, akinek valamilyen kötődése van a vitorlázáshoz.


Teljesül a szervezők azon elvárása is, hogy a települések olyan csapattagokat is neveztek, akik valamilyen szempontból értéket jelentenek a résztvevő településnek, így például színművészek, zenészek, sportolók, médiaképviselők, tehát a helyi vagy tágabb értelemben vett közélet szereplői. „Bár versenyről van szó, sokkal lényegesebb, hogy ezen a két napon mindenki egymásra mosolyogjon, és a csapattagok nevetve és tisztaszívvel képviseljék településüket” – hangsúlyozta Kollár József. Ismert személyekből, hírességből az idén sem lesz hiány, a közönség találkozhatott többek között olimpiai bajnokokkal, humoristákkal, színészekkel és televíziós személyiségekkel.


Az akár nézőhajókról, valamint a színpad mellett felállított óriáskivetítőn is figyelemmel kísérhető, a Kékszalagról már ismert Borbély Ferenc szakértő kommentálásával zajló vitorlásverseny mellett minden bizonnyal szintén látványos izgalmakat tartogat a Sió-csatornán megrendezendő sárkányhajóverseny, ebben a számban tavaly Balatonfüred városa diadalmaskodott. A két nap során a részt vevő települések bemutatkoznak a nagyszínpadon is, ahol a háziasszony szerepkörében Ördög Nóra működik közre. A csapatokkal és az általuk képviselt magyarországi településekkel a Települési Ízek Utcájában lehet megismerkedni, ahol a sátorstandokon mindenki bemutatja saját látnivalóit és elkészíti a település jellegzetes ételkülönlegességét a szakértő zsűri számára.

Kollár József és a főtámogató, házigazda Siófok város képviseletében Hamvas Péter alpolgármester

A szervezők minden korosztálynak kínálnak programot, kikapcsolódási lehetőséget a parton és vízen egyaránt. Sokak kedvencei lépnek fel a színpadon, koncertet ad a Margaret Island, a Hooneybeast, valamint a Hooligans. Az egészséges életmód jegyében szűrővizsgálatokon és tanácsadásokon lehet részt venni, a gyerekeket pedig rengeteg felfedeznivaló játék és program várja. A Bahart személyhajóinak döntő többsége Balaton-parti települések nevét viseli. A főszervező felajánlásából a győztes település egyik jutalma az idén is az lesz, hogy a Bahart nagypénteken átadott legújabb hajója, a Nemzeti regatta motoros a következő szezonban az első helyezett település nevét viseli.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!