Sorrentoi-félsziget, a valóra vált álom

Amalfi-Sorrento-ItalyA Sorrentói-félsziget az egyik legnépszerűbb olasz desztináció. Az ország déli részén található, északról a Nápolyi-öböl, míg délről a Salernói-öböl határolja. Nápolytól csupán 50 km-re fekszik, így repülővel is könnyen megközelíthető.


A félsziget az egyik leglátogatottabb turistacélpont Olaszországban, úgy természeti szépségei, mint gazdag történelmi-kulturális öröksége miatt. Kirándulásra, pihenésre, kikapcsolódásra, strandolásra és persze nem utolsó sorban búvárkodásra is kiváló hely. A félsziget legnépszerűbb városai Sorrento, Amalfi és Castellammare di Stabia.

View_of_Sorrento
Sorrento
Az egyik legjelentősebb olaszországi turisztikai célpont. Egyenletes, enyhe éghajlatánál és gyönyörű fekvésénél fogva számos külföldi látogatja és választja téli lakóhelyéül. Árnyékos, fákkal, növényekkel teli, békés kisváros. Rengeteg citromligetet találunk, így nem csoda, hogy Sorrento híres készítménye a limoncello. Elsősorban természeti szépsége miatt különleges, kitűnő pihenőhely, egyúttal alkalmas kiindulópont Capri és az Amalfi-part felkeresésére.

Amalfi
Amalfi
Sorrentói-félsziget délkeleti részén fekszik a Salernói-öböl partján, a Monte Cerreto (1315 m) lábánál. A város meredek sziklafalak közé, a Canneto patak által létrehozott völgybe települt. A Cattedrale Sant’Andrea a város legimpozánsabb épülete. Tulajdonképpen egy épületegyüttes részét képezi egy másik templommal, a kriptával, a monumentális lépcsővel, az előcsarnokkal, a harangtoronnyal, valamint a kolostorral együtt.

Amalfi_szekesegyhaz

Minden évben megrendezik a regatát, amely az ország egyik legnagyobb felvonulása és versenye. A versenyben részt vevő hajóknak nyolc evezőse és egy irányítója lehet. A szabályok szerint a hajóknak azonos szerkezetük és paramétereik kell hogy legyenek és nem szabad 760 kg-nál súlyosabbnak lenniük. A különböző köztársaságokhoz tartozó hajókat a hajóorron levő szobrok és a színek jelölik: Amalfit a pegazus és kék szín, Genovát a sárkány és fehér szín, Pisát a sas és vörös szín, míg Velencét a szárnyas oroszlán és zöld szín jelöli.

Az Amalfi-part 1997 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Castellammare di Stabia
A város a Nápolyi-öböl délkeleti partján fekszik, a Sarno folyó torkolata mellett, a Sorrentói-félszigeten a Monte Faito lábainál, Nápolytól 30 km-re. Északról Torre Annunziata és Pompei határolják, délkeleti irányban a Monti Lattari választja el Vico Equensétől. Nyugaton Positanóval határos.

bg-body-1

A római kori Stabiae város helyén épült, amelyet a Vezúv 79-es kitörése Pompejivel és Herculaneummal együtt elpusztított. Az egykori római város feltárt romjai látogathatók. Nevét valószínűleg az után a 9. századi vár után kapta, amely egy 100 m magas tengerparti dombra épült. A várat II. Frigyes uralkodása idején felújították majd I. Károly idején kibővítették. Ma magántulajdon és nem látogatható.

Sorrento

Forrás: wikipedia

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!