Sok hajó ragadt a Karib-térségben

Azok, akik a koronavírus kitörésekor a Karib-térségben hajóztak az ideális időjárási viszonyokra várnak, hogy visszainduljanak Európába. Most azonban úgy tűnik, hogy egyelőre a térségen belül sem közlekedhetnek.

Ez elsőre nem tűnik akkora gondnak, de az ellátási nehézségek, a gyorsan növekvő árak csak az egyik bosszantó tényező. Nagyobb probléma, hogy hamarosan közeledik a hurrikánszezon, és a legtöbbjüknek nincs elegendő, megfelelően védett kikötő. Nem kisebb nehézség, hogy a biztosításuk sem fedezi az ebből eredő károkat.

A kapitányoknak április végén, május elején el kellene hagyniuk a térséget, de nem találnak olyan kikötőt, ahol élelmiszert és üzemanyagot tudnának útközben vételezni. Akinek nincs elegendő legénysége egy óceáni átkeléshez helyben, azok szintén nem tudnak elindulni. Ha pedig mégis sikerül útra kelni, akkor sem az Azori-szigetek sem a Kanári-szigetek nem fogadnak hajókat.

Több német és brit hajó várja, hogy útnak indulhasson. Most azt tervezik, hogy összefognak, és együtt vágnak neki az óceánnak. A kormányzattól várnak segítséget és esetleg kíséretet az átkeléshez. Jelenleg mintegy 80 hajó várja, hogy elindulhasson.

A 47 éves Wolfgang Bee és családja Saint-Martinban ragadt. Feleségével és két gyermekükkel két éve vannak úton. Észak-Afrikán és a Kanári-szigeteken keresztül érkeztek a Karib-tengerre. Eredetileg csak 2021-ben érkeztek volna vissza Németországba, de most az utazási korlátozások miatt meg kell szakítaniuk az utazást. Egyelőre van elegendő élelmiszerük és a tartózkodási engedéllyel sincs probléma, azonban továbbhajózni nem lehet.

A külügyminisztériumok és a helyi nagykövetségek próbálnak segíteni a bajba jutott hajósokon. Olyan kikötőket keresnek, ahol a flotta megállhat készleteket feltölteni. Megoldás lehetne, hogy teherhajókkal hozzák vissza Európába az ott ragadt flottát, de nem áll rendelkezésre megfelelő szállítókapacitás, és a kishajók daruzása sem megoldott. Az idő gyorsan fogy és egyre nehezebb logisztikailag is kivitelezhető megoldást találni.

(képeink illusztrációk)

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!