Sok dolga volt hétvégén a vízi rendőrségnek

2017. június 6.
Címkék :

Egy fiú meghalt, negyvennyolc embert mentettek ki a Balatonból vasárnap. Vitorlások borultak fel, továbbá gumimatracosok, vízibiciklisek és szörfösök sodródtak el.

Belefulladt egy 19 éves fiú a Balatonba vasárnap, társát a vízi rendőrök mentették meg.
A fiúk labdáztak a vízben, amikor a viharossá váló déli szél besodorta labdájukat a tó közepe felé. Mindketten utánaúsztak, de a visszatéréshez az erősen hullámzó vízben nem maradt elég erejük. Egyikük elmerült, mielőtt megérkezett volna a segítség. Az eltűnt fiút hiába keresték, a holttestét hétfőn délelőtt sodorta partra a víz.

A Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitányságot vasárnap 18 esethez riasztották, és 48 embert mentettek ki. Nyolc vitorlás borult fel, illetve akadt fent homokpadon, két kisgéphajó pedig műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni. Az erős, viharos szélben négy gumimatracos és két vízi biciklis is elsodródott, egy szörfös és egy úszó pedig annyira kimerült, hogy a vízi rendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

A rendőrség ezért most újra felhívja a figyelmet arra, hogy a szárazföldi viharjelző rendszert tavaly nyártól kiegészíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló. Elsőfokú viharjelzésnél a vízi rendészet szolgálati kisgéphajóin sárga, a másodfokú viharjelzés idején piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre, ezzel is biztosítva a láthatóságot.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan. Ilyen esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel. Ebben az esetben fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!