Sneci, az úszó ház

2020. december 29.
Címkék :

Bene Tamás építész a tiszai halászladikok formavilágát idéző úszó házikót tervezett egy fiatal pár számára a Tisza-tóra. A Sneci energiaellátásáról napelemek gondoskodnak.

Alapesetben egy ilyen úszó háznak nincs külön tervezője, általában a tulajdonos formálja azt, a saját igényeinek megfelelően. És bár nincs egységes dizájnkoncepció, a végén valahogy mindegyik festőivé válik. Igyekeztem megmaradni ezen a vonalon, csak finoman adagoltam az egyedi stílusjegyeket – meséli Bene Tamás. – A helyiek nem is nagyon tesznek megjegyzéseket a kinézetére, legfeljebb annyit, hogy „jó a hangulata”. Én ezt pozitívumként fogom fel, szerintem azt mutatja, hogy sikerült egy nem hivalkodó, a környezetéhez illeszkedő objektumot létrehoznunk.

Mivel a tulajdonosok természetközeliségre vágytak, a hajó orrába a lehető legnagyobb ablakot építették, míg a hátsó fedélzetre a kabin tolóajtajának elhúzásával lehet kijutni – és egybenyitni a két teret. A belső borítás vörösfenyő és hőkezelt fa, ezek fedik a falakat, a konyhát, a kanapékat és az étkezőasztalt. Utóbbi leereszthető a padok szintjére, azokkal nagy méretű franciaágyat alkotva. A rendetlenséget elkerülendő, mindennek dedikált helye van.

Fent a tetőn két napelem dolgozik, a termelt energiát 180 mAh-s akkumulátor tárolja, ellátva a külső és belső világítást, valamint a hűtőszekrényt. Az ivóvíz lábbal hajtott pumpa segítségével jut a csapba a 20 literes tartályból, ahhoz nincs szükség áramra. Viszonylag kicsi, 9,9 lóerős külmotor gondoskodik az úszó ház mozgatásáról, de ez bőven elég a Tisza-tó zegzugos útvonalainak felfedezéséhez.

(forrás: dezeen.com, fotók: Máté Balázs)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!