Sikeres volt a Balaton Boat Show

Széles hajókínálat, komoly eladások, az elektromos hajók számának jelentős növekedése jellemezte a szeptember 8. és 10 között megrendezett Balaton Boat Show-t, ahol a hazai hajós piac szinte teljes egészében képviseltette magát.

Pazar nyári idő, élettel teli kikötő várta a Kenese Marina Portba látogatókat, hazánk legnagyobb vízi hajókiállításán, ahol a hajós piac minden jelentős képviselője jelen volt – félszáz hajó parton és vízen, ismert hazai és nemzetközi, vitorlás, motoros és elektromos hajó márkák, ruházat, kiegészítők és minden, ami a hajós élethez kapcsolódik.

A rendezvény kiváló lehetőséget kínált arra, hogy a hajózás iránt érdeklődők, hajóvásárláson gondolkodók személyesen is megismerkedjenek a forgalmazókkal, kiválasszák az igényeiknek megfelelő járművet, lehetőség szerint ki is próbálják azokat. Több hajó is gazdára talált, számos modellt lefoglaltak a látogatók. „Az őszi időszak kiemeltnek számít eladás szempontjából a hajós piacon, hisz ekkor tudjuk kínálni a legkedvezőbb feltételeket és árakat, az őszi megrendelések esetében tudjuk biztosítani ügyfeleinknek, hogy vágyott vitorlásuk már a következő szezon legelején vízre is kerüljön” – mondta Lange Péter, a Bavaria Magyarország ügyvezetője.

A vitorlás hajók között széles kínálat volt a 40 láb fölötti tágas, kényelmes, kivételes belsőépítészeti megoldásokat alkalmazó hajókból. Ezek mellett láthattunk sok kiváló minőségű hazai gyártású hajót is, amelyek méreteikben, inkább a hagyományos balatoni vitorlásélet igényeit hivatottak kielégíteni, de anyaghasználatban, minőségben, belső kialakításban, dizájnban felveszik a versenyt az ismert külföldi márkákkal.

„Az elektromos hajók egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg az elmúlt években, és ez a mostani hajókiállításon szignifikánsan jelentkezett is. A kiállítás történetében első alkalommal fordul elő az, hogy több elektromos és motoros hajót mutattak be, mint vitorlást. Az elektromos hajók száma az elmúlt három év alatt mondhatni megduplázódott, ami komoly piaci térnyerést tükröz” – mondta el Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója.

Az elektromos hajók kínálatának zöme olyan kisebb, kényelmes, könnyen vezethető hajókat vonultatott fel, amelyek akár a Balatonon, akár más tavakon, folyókon praktikus és kényelmes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak tulajdonosaiknak, bárki számára könnyen elérhetővé teszik a hajózás és a vízen lét örömének csodás érzését. A kisebbek mellett megjelentek a 40 láb fölötti, inkább jacht kategóriába sorolható elektromos hajók is, amelyek több kabinnal, fedélzeti grillel, hatalmas panorámás ablakokkal, egyedi látványt nyújtanak és egy szinttel magasabbra emelik, itthon is kiszélesítik az elektromos hajózás fogalmát.

„Világszintű tendenciaként elmondható, hogy a hajóeladások 75 százaléka motoros vagy elektromos hajó. Itthon a hajózás egyik első számú terepe a Balaton, így itt is jelentkezett ez a tendenciának megfelelő piaci igény. Többéves fejlesztés után 40 láb fölötti elektromos hajóinkkal elsőként próbáljuk most meg kielégíteni a nagyméretű elektromos hajók iránt mutatkozó keresletet” – mondta el Viszkei András, a Wia elektromos hajók gyártója, akitől azt is megtudtuk, hogy akkora igény van ezekre a 30-40 láb fölötti exkluzív elektromos jachtokra, hogy már most is csak 2019-re tudnak rendeléseket felvenni.

Aki ellátogatott az idei Balaton Boat Show-ra, a széles hajós kínálat mellett egy különleges fotókiállítást is megtekinthetett a Magyar Vitorlás Szövetség, az Erste World és Kollmann András jóvoltából, amely a Kékszalag legendás hajóit, a legmodernebb katamaránokat és a hajók kormányosait mutatta be nem mindennapi fotókon keresztül.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!