Síelők a tavon: Alpesi Club vitorlás táborok a Balatonnál

Bár az Alpesi Club névről nem a nyár és a vízpart jut először eszünkbe, de a csapat a nyári szünet kezdetétől izgalmas vitorlás táborokkal vár minden gyermeket.

Június közepétől kezdve egész nyáron vitorlás táborokba jelentkezhetnek az úszni tudó, vízi sportok iránt érdeklődő kicsik és nagyok. Régi-új helyszín Alsóörs, ahol még mindig vannak szabad helyek az egészen augusztus 16-ig terjedő nyári időszakban. Ezekben a táborokban a gyerekek kellemes társaságban, új barátságokat kötve tölthetik el szabadidejüket, a legtehetségesebbek pedig később versenyzőként is tökéletesíthetik megszerzett tudásukat.

Körtvélyesi Miklós többszörös szörf és vitorlás magyar bajnok, az Alpesi Club ügyvezetője, aki segédoktatóként is jelen van a táborokban: „Korábban tíz szezont csináltunk végig itt Alsóörsön egy bérelt területen, de egyszer csak megváltozott a széljárás, el kellett költöznünk. Ez négy éve volt, onnantól folyamatosan kerestünk egy hosszú távon használható, megfelelő póthelyet. Mindig született megoldás, de idén végre tényleg révbe értünk: az Alsóörs Marina Vitorlás Klubbal működünk együtt, újra Alsóörs a helyszín, nem messze a régitől, csak épp még jobb körülmények között. Van egy nagy ház, amit közösen használunk, az ő versenyzőik sokat utaznak, így mi töltjük meg élettel a helyet.

Afféle régimódi tábort tartunk, igyekszünk a lehető legtöbb időt tölteni a szabadban, a cél eléréséhez számtalan sporteszközt is bevetünk, van trambulinunk, ping pong asztalunk. Csütörtökönként fix program a tábortűz, ezt Ki mit tud? egészíti ki. Napközben nincs telefon a gyerekeknél (ezt a szülők elfogadják, sőt, nagyra értékelik), és azt kell mondjam, remekül elvannak a készülékek nélkül.”

Zentai Zoltán táborvezetővel (aki többszörös válogatott, magyar bajnok vitorlázó) az „Amerikai Est” nevű program alatt ültünk le beszélgetni: „Nálunk nincsenek elkülönítve a korosztályok, egyrészt így a kisebbek tanulhatnak nagyobbaktól, sőt, bizonyos kor fölött, sok „kiöregedett” tini jön segítőnek a táborba. Ismerik a rendet, emlékeznek rá, nekik mekkora élmény volt részt venni annak idején (akár többször is), és mindent megtesznek, hogy az aktuális táborozók számára ugyanazt a nagy kalandot jelentse az Alpesi Club vitorlás tábora.

Nagy hangsúlyt helyezünk a vízi oktatásra, azon vagyunk, hogy minél hamarabb felvértezzük a fiatalokat a vízre szálláshoz szükséges magabiztossággal. Nálunk gyakran előfordul, hogy már az első nap vitorlázunk az egy- és kétszemélyes kishajókkal. Így aztán pláne van ideje a gyerekeknek kipróbálni változatos hajóparkunk minden tagját. És bár ezek a hetek elsősorban a szabadidő értelmes és kellemes eltöltéséről szólnak, azért nyitott szemmel járunk a gyerekek között, keressük a tehetségeket, és akinek van kedve, azt átvezetjük a vitorlás versenyzés világába.

Idén augusztus 16-ig tartunk táborokat, némelyikben még akad egy-két üres hely, aki érdeklődik valamelyik iránt, még nem maradt le semmiről, szívesen látjuk.”

(X)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!