Segítség a Balatonon hajózoknak

2017. február 24.
Címkék :

1114102-462451788Az Antenna Hungária megkezdte IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok internete) hálózatának kiépítését, amely elsőként Budapesten, illetve a Balaton térségében épül ki.

Az új hálózaton elsőként a NauBit iSol Kft. SmartBoat szolgáltatása jelenik meg, amely a balatoni hajózási idény elindulásával egy időben, tavasztól érhető el a hajósok számára. Az új megoldás lényege, hogy egy központi számítógépet szerelnek fel a szolgáltatást igénybe vevő hajókra, amelyhez – amellett, hogy maga is tartalmaz szenzorokat – egyéb hajóműszereket is lehet csatlakoztatni. A szenzorok adatait és az egyéb beérkező adatokat a központi egység feldolgozza, és az IoT-hálózaton keresztül egy központi adatbázisba továbbítja, illetve a hajón Bluetooth-kapcsolattal online elérhetővé teszi. A feldolgozott adatokból számított értékeket is előállít, mint a valódi szél iránya és ereje, vagy a célhoz képesti sebesség.

balaton
Okostelefonon NauBit applikációval lehet az eszközt üzembe helyezni, illetve az adatait megtekinteni. Több „műszerfal-kialakításból” választhat a felhasználó, hogy a számára legfontosabb információk jelenjenek meg. Lehetőség van a már beszerelt professzionális hajóműszereket SeaTalk-szabványos módon a NauBitBoxhoz csatlakoztatni, így a beérkező adatok köre jelentősen bővíthető. A hajóműszerek mellett digitális barométer figyelmeztet a közelgő időjárás-változásra. Lehetőség van útvonaltervezésre, akár az útvonal részleteinek elmentésére, későbbi visszajátszására is.

1114102-462451788
A NauBitBox ezenkívül távoli felügyeletre is alkalmas, akkumulátortöltés vezérlésére, mozgásérzékelésre, jelzőfények vagy hűtő bekapcsolására. Lehetőség van MOB (man-over-board) esemény rögzítésére, a GPS-pozíciót tárolja a rendszer és visszavezet, illetve horgonycsúszás-riasztás is beállítható. Az IoT-hálózatra csatlakozással internet-előfizetés nélkül a hajó adatai online vagy archív módban távolról megtekinthetők, visszajátszhatók. Webportálon térképen megjeleníthető a hajó útvonala, pillanatnyi helyzete, illetve a bekapcsolt szenzorok által mért értékek. A sebesség-, a hajózásiirány-, a giroszkóp és a széladatokkal pedig megjeleníthető a hajó mozgása – írta a prim.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!