Sealine F530 – Az úszó családi nyaraló

Szépséges, nagyvonalúan berendezett mestermű Németországból, egy olyan flybridge-dzsel, ami önmagában megér egy misét. Luxuslakások teraszával vetekszik, kellemes élettérként szolgál, hiszen oda is kérhető komplett konyha.

Testének oldalán a sötét foltok nem pusztán dizájnelemek, ott nagy méretű ablakok húzódnak, amiken keresztül bőséges mennyiségű természetes megvilágítást kapnak a kabinok és egyéb belső terek. Ugyanígy, az oldalperemen sem véletlen a kivágás középtájon, ennyivel több fény juthat a szalonba, plusz garantált a kilátás a tengerre a kanapéról. De persze ezzel a „süllyesztéssel” együtt sem szenved csorbát a biztonság, a perem kellően magas, illetve ahol kell, ott van korlát is.

A kokpit kanapéja az L alakkal igyekszik minél nagyobb kényelmet nyújtani az utasoknak, elérhető közelségben van a „wetbar”, jó róla a belátás a szalon nagy képernyős tévéjére, az elé kérhető tíkfa asztallal pedig teljes értékű étkezővé varázsolható. Mivel a flybridge teljes mértékben hátranyúlik a kokpit fölé, mindig elég nagy az árnyékolt terület, az elhúzható ajtó és a felhajtható ablak által pedig könnyen egybenyitható a külső és a belső tér. Külön kis világot képez az orrban található pihenő, amelynek alapját az U alakú kanapé és két, nagy méretű tároló jelenti.

A külső bemutató után ideje a figyelmünket a beltérre fordítani, mert van miért! A szalonból a méretkategória legjobb körpanorámája nyílik, de akkor sem kell sötétben botorkálni, ha nem süt a nap: a Hanse Csoporttól megszokott állítható fényerejű lámpák teszik a dolgukat. Nagy jachtokét idéző a kormányállás, a műszerfalon akár két, egyenként 16 inches kijelző is elfér az alapvető adatközlőkön és kezelőszerveken.

Hasznos kiegészítés, hogy a kétszemélyes kormányosi ülés egy sima hátradöntéssel a szalon ülőgarnitúrájának részévé válik. Már a Sealine 390-esben is megvan, de itt, az 530-asban teljesedik ki igazán az oldalkijárat fogalma, amely mindkét oldalra kérhető. Ezzel nagyban egyszerűsödik a közlekedés, valamint fokozódik a beltér szellőztethetősége. A konyha a kokpit és a szalon határára került, így kint is van meg bent is van. U alakú pultján jól lehet dolgozni, tele van nyitható, húzható, hajtható rekeszekkel tároláshoz, a felszereltsége pedig gazdaggá tehető olyan tételekkel, mint a borhűtő, a nagy méretű sütő, a pluszhűtőszekrény vagy a mosogatógép.

A Sealine F530-ast Pod-kihajtással szerelt Volvo Penta motorok hajtják előre. Ennek a megoldásnak több előnye is van: a propellerek fel nem kavart vízben fejtik ki hatásukat, ráadásul lehető legelőrébb vannak, így kicsi az esélye annak, hogy levegőt kapjanak – akár éles kanyarokban vagy hirtelen gyorsításkor –, a kipufogógázok a Podon keresztül távoznak, tehát a hajó mögött lesz „illatfelhő”. Kikötéskor pedig joystick segíti a finom manőverezést, ezzel a legerősebb motorral is gyerekjáték a ki- és beállás. A kényelmet a giroszkópos stabilizátor teszi teljessé, kompenzálva a billegés 70-90 százalékát.

(Hajóbemutatónk teljes terjedelmében elolvasható az Aqua Magazin 147. számában)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!