Sikertelen mentés a Nyugat-indiai-óceánon

Hétfőn éjszaka, Tanzánia partjaitól mintegy 200-250 tengeri mérföldre Del és Craig McEwan aktiválták EPIRB bójájukat, és vészjelzést adtak le süllyedő Lagoon 440 katamaránjukról.

Egyelőre nem tudni, hogy a 35 csomós széllel és 6-7 méteres hullámokkal támadó viharban pontosan mi történt, de az ausztrál pár hajója elhagyására kényszerült és átszállt a mentőszigetre.

Egy, a közelben – mintegy 10 órányi távolságra – tartózkódó tanker indult a segítségükre, az AIS szerint utoljára regisztrált GPS pozíció irányába. Azonban – a jelenlegi információk szerint – a mentési művelet nem járt sikerrel..

Egy tanker méretű hajó rendkívül nehezen manőverezhető, a viharos időjárási körülmények között pedig egy kifejezetten erre kiképzett egységnek is embert próbáló feladat végrehajtani a mentést. Egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy miért nem járt sikerrel a művelet.

Ohana Uli – Lagoon 440

Del és Craig 6 éve ismerkedtek meg, közösen vásárolták a hajót, és együtt indultak életük nagy kalandjára. 5 év kalandozás után a Covid 19 vírus okozta korlátozások miatt tartottak a Seychelle-szigetek felé, ahonnan haza repülhettek volna Ausztráliába. Még 600 mérföldre voltak a céltól, amikor műholdas telefonon értesítették Del lányát, hogy a hajó bal oldalán jön be a víz, amit nem tudnak megállítani, és el kell hagyniuk a hajót. Közölték a koordinátájukat, de azóta nem adtak életjelet.

Azóta a Seychelle parti őrség kutató-mentő repülőgépet indított a felkutatásukra, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!