Rosszból szörnyűbe – menteni kellett a kajakost

Cyril Derreumaux-t tíz hetesre tervezett útjának hatodik napján kellett kimenteni a Csendes-óceánról, mert az elmúlt hétvége viharai lehetetlenné tették a teljesítést.

A 44 éves fiatalember a kaliforniai Sausalito-ból akart átevezni Hawaii-ra, egyedül, külső segítség nélkül. Számításai szerint az út hetven napig tartott volna, de a kísérlet az első hét végét sem érte meg. Cyril Derreumaux május 31-én vágott neki a 2400 tengeri mérföldes (4445 kilométer) távnak, június első hétvégének időjárása azonban térdre kényszerítette. Először a GPS-e mondta fel a szolgálatot, de aztán elkezdett csőstül jönni a baj: „a csapatommal az elektromos hiba elhárításán dolgoztunk, közben egyszer csak megváltozott a kajak mozgása. Azonnal tudtam, hogy megsérült a tengeri horgony (ezzel tartható kordában a hajó sodródása – a szerk.), és hirtelen már nem a hullámokra merőlegesen, hanem azokkal párhuzamosan állt a hajóm. A négy és fél méteres hullámok ide-oda dobáltak engem és a komplett felszerelést a test belsejében. Mire leszállt az este, világossá vált számomra, hogy ilyen körülmények között képtelenség enni, inni, aludni és a szárazföldi csapattal kommunikálni. Úgyhogy szombat éjszaka, Santa Cruztól hatvan mérföldre nyugatra, mentést kértem a Parti Őrségtől.”

Az érkező helikopterről búvár ereszkedett le, felsegítette Derreumaux-t a hámba, a kajakot pedig magára hagyták a Csendes-óceánon, remélve, hogy a vihar elmúltával lehetőség lesz azt is megmenteni.

„Tisztában voltam vele, hogy nehéz lesz teljesíteni a távot, de a kudarc nem vette el a kedvemet, az elszántságom megmaradt.”

A mentés a helikopterből nézve (emberünk ruházata éles kontrasztot mutat a katonák öltözékével szemben):

YouTube video

fotók: washingtonpost.com; ioinewz.com

forrás: The Guardian

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!