Római gálya hajózik majd a Dunán

2020. augusztus 20.
Címkék :

A 4. század óta újra római folyami hajót láthatnak a Dunán 2022-ben a Duna-parti városok lakói.

Az egykori római folyami hajók mását a Living Danube Limes elnevezésű, 3,2 millió eurós európai uniós támogatást élvező projekt keretében építik meg. A hajó és korabeli viseletű személyzete népszerűsíti majd a Duna menti városokban a projektet, amelynek keretében az egykori Római Birodalom térségbeli határa, a dunai limes kutatását mélyítik el. A projektben 10 Duna menti ország 19 egyeteme, közintézménye, illetve vállalata vesz részt.

A projekt célja betölteni a limeskutatásban még meglévő réseket. A római stílusú folyami hajót, amely az egyetem szerint világpremier lesz a maga nemében, a korabeli módszerekkel és eszközökkel fogják megépíteni. A hajó 2022 második felétől horgonyoz különböző Duna-parti városokban egy új látványosságként.

Az egyetem szerint a projekt egy további célja újabb kísérletet tenni a Duna menti határerődrendszer világörökségként való elismertetésére. A limes németországi, ausztriai, szlovákiai és magyarországi szakaszának elismertetésére tett kezdeményezés tavaly elbukott, az újabb kísérletbe már a folyam és az erődök alkotta ókori határzár teljes hajdani vonalát bevonják, beleértve a horvátországi, szerbiai, bulgáriai és romániai szakaszt is – írta MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!