Robot-tengeralattjárókkal vizsgálják az Antarktiszt

Sikeresen visszatért kettő a három autonóm robot-tengeralattjáró közül, amelyeket egy évvel ezelőtt indítottak el a Washingtoni Egyetem kutatói, hogy az antarktiszi jégself víz alatti állapotát vizsgálják. Ezek voltak az első jég alatt üzemelő önműködő tengeralattjárók.

A robotokat tavaly januárban állították szolgálatba, és az év során, amelynek nagy részét a víz alatt töltötték a tengeralattjárók, 18 küldetést teljesítettek az antarktiszi Dotson-self alatt, és többször 40 kilométer mélyen is behatoltak a jégben kialakult víz alatti barlangba. A selfjég a szárazföldi jégpáncél tengerbe nyomuló része.


A vizsgálatok jelentőségét az adja, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a sarkvidéki jég gyakran erősebben olvad alulról, a melegedő tengervíz felől, mint felülről, a közvetlen napsütés révén. Viszont a jég alsó felszíne sokkal nehezebben vizsgálható, hiszen a több tíz kilométer mély üregrendszerek búvárok számára gyakorlatilag hozzáférhetetlenek.

A kutatók azt remélik, hogy ha többet megtudnak arról, hogy a tengervíz milyen kölcsönhatásban van a jégself aljával, akkor realisztikusabb modelleket tudnak alkotni az antarktiszi, illetve a grönlandi jégtakaró olvadásáról. A self olvadása nemcsak a benne fagyott víz felszabadulása miatt aggasztó. A stabil, érintetlen selfjég torlaszként szolgál a mögötte lévő szárazföldi jégpáncél előtt. Ha a self meggyengül és összetöredezik, akkor már nem lesz semmi, ami a nála sokkalta nagyobb tömegű szárazföldi jég tengerbe nyomulását megakadályozná – írta a buvarinfo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!