Rio 2016 – Elkezdődtek a vitorlásversenyek is

The Rio 2016 Olympic Sailing Competition features 380 athletes from 66 nations, in 274 boats racing across ten Olympic disciplines. Racing runs from Monday 8 August through to Thursday 18 August 2016 with 217 male and 163 female sailors racing out of Marina da Gloria in Rio de Janeiro, Brazil. Sailing made its Olympic debut in 1900 and has been a mainstay at every Olympic Games since 1908. For more information or requests please contact Daniel Smith at World Sailing on marketing@sailing.org or phone +44 (0) 7771 542 131.

Hétfőn végre a szörföseink és a vitorlázóink is vízre szálltak. Az első napi eredményeik: Gádorfalvi Áron 30., 28., 30., Cholnoky Sára 22., 14., 21., Vadnai Benjámin 9., 44., Érdi Mári 22., 23. Ma már Berecz Zsombornak is drukkolhatunk.

Az olimpiai vitorlásversenyek első napján az öt magyar résztvevő közül négyen rajthoz is állnak. Vadnai Benjámin Laserben, Érdi Mária Laser Radialban, Cholnoky Sára női és Gádorfalvi Áron férfi szörfben (RS:X) indul. Berecz Zsombor Finn dingiben száll vízre, ám számára csak kedden kezdődik a verseny.

Benji_RIO

Vadnai Benjámin

A magyar csapat eleinte elég nehéz körülmények között készülhetett. Szállásukat a szervezők nem az olimpiai faluban jelölték ki, a kikötői transzfer szervezetlensége, étkezésük megoldatlansága és sok más apró körülmény nehezítette a mindennapjaikat. A csapat határozott fellépésével és a MOB segítségével sikerült orvosolni a helyzetet, s úgy tűnik, hogy mára valamelyest normalizálódott a helyzet, és a sportolók a tényleges versenyzésre tudnak koncentrálni.

Mári_2_RIO

Érdi Mária

A riói ötkarikás vitorlásversenyekre a Guanabara-öbölben kerül sor, amely vitathatatlanul az egyik legszebb olimpiai helyszín: háttérben a híres Cukorsüveg-hegy és a homokjáról meg persze a tökéletes technikával futballozgató brazil gyerekekről világhírű Copacabana tengerparti plázs. A Guanabara-öböl a nyílt óceánra néz, s egy szűk bejáraton tódul be a víz a belső öbölbe. Az áramlások emiatt rendkívül bonyolultak, s nagyon komoly felkészülést és felmérést igényelnek a résztvevőktől. Az öbölben hét pályát jelöltek ki a tíz vitorlásdiszciplínának, s a hajóosztályok felváltva vitorláznak a különböző pályákon. A pályák közül három az öböl külső részén található, míg négy belül van, közelebb a kikötőhöz.

Zsombi_RIO

Berecz Zsombor

Ez a sokszínűség adja az olimpiai regatta egyik fő nehézségét, hiszen minden pályán eltérők a szél-, az áramlási és hullámviszonyok, így a versenyzőknek naponta más-más körülmények között kell vitorlázniuk.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!