Repülőgépszárny ihlette a francia hajót

2018. április 18.
Címkék :

A Scaniát alapvetően busz- és teherautó-gyártóként ismerjük, pedig gyártanak hajómotorokat is.


Nem csak az alakja miatt különleges a francia hajó. Hajtásáról ugyanis két Scania DI13-as, egyenként 600 lóerős motor gondoskodik. A Clémentine nevet viselő, 25 ülőhelyes személyhajót az Advanced Aerodynamic Vessels (A2V) tervezte.

A hajó formáját egy repülőgép szárnya ihlette, amely újszerű aerodinamikai koncepció megszületését tette lehetővé. Az A2V szakemberei és CFD szimulációs mérnökei az üres papírlaptól a prototípus elkészítéséig közel két évet töltöttek számításokkal és szimulációkkal, hogy kifejlesszék ezt a formát, amely menet közben biztonságosan helyezi át a hajó súlyát a vízről a levegőre.

A Clémentine oldalról repülőgépszárnyat idéző körvonala mindkét oldalon zárt, emiatt úgy néz ki, mint egy katamarán. E szerkezet alatt a levegő 40-ről 10 csomóra lassul, túlnyomást hozva létre, míg a szerkezet feletti légáramlás nyomáscsökkentő hatást fejt ki. Ez a jelenség felfelé emeli a felépítményt és jobban kiemeli a hajót a vízből, amely még kis sebességnél is átsiklik a hullámok felett.


A teljes siker érdekében szükség volt némi könnyítésre is. A Scania-motorok egyenként 300 kilogrammos súlycsökkentést tettek lehetővé. Végeredményben a hajó üzemanyag-felhasználása optimálisabb lett: 50 csomó sebességnél a fogyasztása körülbelül 9 liter/100 kilométer egy utasra vetítve – írta a vezess.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!