Repülőgép-hordozó roncsát rejti a tenger

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel Ausztrália közelében. A Lexingtont nagyjából három kilométeres mélységben találták meg a Korall-tengerben, körülbelül 800 kilométerre Ausztrália keleti partjaitól.


A hajó az 1942-es korall-tengeri csatában veszett oda. A Japán feletti győzelemmel zárult ütközetben az amerikaiak és az ausztrálok közösen harcoltak a japán császári haditengerészet ellen.

A Lexington roncsaira a Microsoft cég társalapítója, Paul Allen vezette keresőcsapat bukkant rá. Az amerikai haditengerészet szerint a Lexington legénységének 216 tagja odaveszett az ütközetben, több mint kétezer ember azonban megmenekült. A repülőgép-hordozót számos japán torpedó eltalálta a csatában.

A roncsról készült felvételek tanúsága szerint a Lexington igen jó állapotban maradt fenn. A fedélzetén lévő 35 repülőgépből 11-et megtaláltak. A hajót azonban nem fogják kiemelni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti a roncsok helyét – írta az erdekesvilag.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!