Repülés a vízen

2017. július 17.
Címkék :

A külmotorok piacán meghatározó szereplővé vált Yamaha F25G-je nem akármivel büszkélkedhet: minden idők legkönnyebb külső benzinüzemű hajómotorját tervezték meg ebben az osztályban mérnökeik.

A Yamaha Europe komoly látványelemet kölcsönzött a svédországi időjárástól, amikor bemutatták új külmotorjaikat, az F25G-t és az F100F-et. Remko Visser, a Yamaha Motor Europe marine-divíziójának marketingmenedzsere külön kihangsúlyozta, hogy a külső benzinmotorok családjának legkisebb tagjánál olyat sikerült elérni, amit mindenki értékelni fog, aki cipelt már csónakmotort hosszabb partszakaszon.

Az F25G ugyanis nem keveset „fogyott”, több mint húsz kilóval lett könnyebb D betűnevű elődjénél.
Ráadásul a kis méretnél nem álltak meg a fejlesztésben, így sikerült elérni, hogy benzinmotorhoz mérten rendkívül csendes hajtóművet alkottak. Ebben az is segít, hogy a kétütemű belsőégésű szívben a dugattyúk szinkronban mozognak, a főtengely forgómozgását ellensúllyal biztosították. Ez a megoldás, és az, hogy a motor burkolata is olyan belső borítást kapott, amely tovább csökkenti a szinkronizált motor rezgését.


Nincs idegesítő akkumulátortöltögetés, a Yamaha EFI (elektromos befecskendező rendszere) ugyanis kiváltotta a hasonló motorokban eddig komoly súlytöbbletet jelentő akkumulátort. Az akkumulátor nélküli rendszernél a motor első berántása során keletkezik megfelelő töltés, amely a gyújtáson át addig pattogtatja szikráit, amíg el nem hajóztunk célunkig.


Az világos, hogy a Yamaha a teljesítmény megtartása mellett igyekezett a felhasználó dolgát megkönnyíteni, és minél komolyabb tiszta hajós élvezethez juttatni a majdani tulajdonosokat. Így természetesen az eddiginél sokkal komolyabb ergonómiával tervezték a kormánymarkolatot, ráadásul a gázkar mellé fordulatszám-állító is került. Vagyis a „fullgáz” ezeken a motorokon nemcsak a gáz erőteljes nyomásával érhető el, hanem annál is tovább fokozható.

(Cikkünket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!