Remek szereplés a Waszp osztály bajnokságán

2019. február 1.
Címkék :

Kiváló magyar eredmények születtek az ausztráliai Perthben a Waszp osztály nemzeti bajnokságán és világbajnokságán. Szamódy Tamás, a repülő egytestűek magyarországi úttörője a helyszínen bérelt hajóval indult mindkét versenyen és a világbajnokságon futamot is tudott nyerni.


Perth pompás helyszín, minden délután megjön a Fremantle Doctornak nevezett szél, ami 15-ről 25 csomóig megy föl. A futamokat a Swan-folyó öblében az óceántól pár kilométerre rendezték. Szinte teljesen sima vízen versenyeztek, ami a legjobb a repülő hajóknak. „Azért ezen a sima vízen is föl lehet borulni. Kicsit nem figyel az ember, jön egy nagyobb hullám, vagy lelassul halzolás előtt, leesik a hajó és orra borul” – írta beszámolójában Szamódy a Facebook-oldalán. Nem túl hosszú egy futam, 6 perc kreuz, 3 perc hátszél és ebből két kör.

A magyar vitorlázó a vébé felvezető versenyének számító hatfutamos ausztrál bajnokságon hetedik lett. Az osztály világbajnokságának számító, International Gamesnek nevezett versenyt – mivel a Waszp még nem ISAF hajóosztály, ez felel meg a világbajnokságnak – pedig az ötödik helyen zárta. A 12 futamos vébén ötödikként kezdett, fokozatosan csúszott vissza a hetedikre, majd az utolsó előtti napon sikerült egy 2., egy 6. és egy 1. helyet elérni. Az utolsó napra csak egy futam maradt, a mögötte álló korábbi Laser Radial-világbajnok Tristan Brown futott be elsőnek, Szamódy elé is került volna, de kizárták korai rajt miatt. A magyar versenyző végül 59 hajóból ötödikként fejezte be a versenyt – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!