Remek szereplés a 29er vébén

A Jeney Máté, De Jonghe Arthur kettős öt helyet javítva a 8. helyen végzett a Gdyniában rendezett világbajnokságon, amelyen 175 hajó indult.


A magyar kettős a selejtezőkben nagyon jól „olvasta” az amúgy egyáltalán nem egyszerű szelet, futamot is nyerve a 4. helyen kerültek a döntőbe a kilenc kvalifikációs menet végén.

A döntő első napja hosszas várakozás, több próbálkozás, partra menés után végül érvényes futam nélkül zárult. A második napon ezért a ránézésre és erőre stabil, de a versenyzők beszámolója szerint nagyokat lengő szélben négy futamot rendezett David Campbell-James főrendező. Az utolsó nap szintén lehetett volna négy, de eleve gyenge (4-6 csomós) szélben indult a nap, és a 15 órai limitidőig nem is erősödött 7,8 csomó fölé. Több visszalőtt, fekete rajtos, majd halasztott rajtra került sor, így egyértelművé vált, hogy háromnál több nem lesz az utolsó napon.


Jeneyék egy 13., egy 23. és egy 9. helyet mentek, az első kettő nagy mentések eredménye, mivel egyszer nem jó oldalt választottak, másodszor pedig kevéssel a rajt előtt megfütyülték őket, ami a gyenge szélben hatalmas hátrányt eredményezett. Ezekkel a helyezésekkel a szombat esti 13. helyről öt helyet javítva a 8. pozícióba léptek előre.


A többi magyar egység ezúttal a B pályán futamozott, ahol az ezüst és az emerald csoportnak 4-4 futamot tudtak rendezni. Közülük a Lászlófy–Nyári egység végzett e legelőrébb: a szombati 14., 44., 32 és ugyancsak 14. helyükkel a csoport 23. helyén zárták a vébét. Szabó Roni Oszkár és Petrányi Botond a csoport 30. pozíciójában zárt (szombaton: 23., 10., 19., 44.). Az emerald csoportban versenyző Fodor Ákos és Seres Dániel a saját mezőnyükben a 8. helyen zártak, szombaton pedig 9., 6. 17. és 27. helyen futottak célba. A világbajnokságot a francia Aristide Girou–Noah Chauven páros nyerte – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!