Remek magyar szereplés a kvalifikációs vébén

Biztató futamokat hozott a hétvége Aarhusban, az olimpiai kvótaszerző világbajnokságon. Versenyzőink közül Érdi Mária és a Gyapjas testvérek állnak a legközelebb az ötkarikás játékokra való kijutáshoz.

Férfi 470-esben a Gyapjas Balázs–Gyapjas Zsombor egység szombaton a 9–14 csomós északnyugati szélben az ötödik futamban a 3., a hatodikban pedig a 26. helyen futott célba. Ezzel a 15. pozícióban várják a négy döntő futamot, mögöttük egy ponton belül két hajó előttük három pontra egy. A nemzetek sorrendjében a 12. helyről kezdik az utolsó négy futamot – Aarhusban az első 9 nemzet szerez indulási jogot a 2020-as tokiói olimpiára.

Finndingiben Berecz Zsombor 10. és 5. helyet futott a szombati két futamban, ezzel összetettben a 17. helyről várja a folytatást. A nemzetek sorrendjében a 13. helyen áll, ebben az osztályban is kilenc helyet osztanak ki a dán városban. A mezőny nagyon szoros, Zsombor előtt 8 ponton belül tartózkodik hét hajó.

A vasárnapi, az eddigi legszelesebb napon 17-20 csomós nyugati szélben indították a Laser Standard osztály ötödik futamát. Az elsőként induló sárga csoport futamában az első bóját Vadnai Benjamin már vezető helyen vette és onnantól végig vezetve nyerte a futamot. Ezzel öt futam után a 26. helyen áll. Testvére, Jonatán is kiválóan vitorlázott, a 11. helyen ért célba, így több mint húsz helyet javított, és jelenleg a 77. A következő, az utolsó selejtezőfutamban Jonatán ment jobban, 8. lett, míg bátyja, Benjamin közvetlenül mögötte, a 9. helyen ért célba. Ezzel Benjamin a 24. (a nemzetek sorrendjében a 17.), Jonatán a 61. helyen zárta a selejtező futamokat.


A női Laser Radialban az ötödik futamban Érdi Mári a második helyen futott célba, és ezzel feljött a 7. helyre az összetett rangsorban. A hatodik futam nem sikerült ilyen jól, 28. lett. Mári ezzel együtt is a 12. helyen zárta a selejtezőket, bőven kvótás helyen tartózkodik, a 8. helyezett nyolc pontra van tőle. A két Laser osztálynak hétfőn pihenőnap következik, majd kedden kezdődnek a döntő futamok.


A szörfösök is megkezdték a versenyt, az első futamban Sánta Bence a 35. helyen ért célba, s ezzel az összetettben a 69. helyen állt, majd a második futamban 41. lett, így két futam után összesítésben a 76. pozíciót foglalta el. A harmadik futamban 37. lett, és a napot a 77. helyen zárta.


A vegyes felállású Nacra 17 Foiling osztályban Virág Flóra és Molnár Dávid versenyez, a 68 hajós mezőnynek három futamot rendeztek két csoportban. A magyar hajó sorrendben a 27., a 29. és ismét a 27. helyen futott célba, ezekkel az eredményekkel összesítésben a 61. pozícióban állnak az első nap után.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!