Rekordszámú szuperjacht fordulhat meg a Földközi-tengeren 2023-ban

2023. augusztus 25.
Címkék :

A nyári szezon hivatalos kezdete óta a Földközi-tenger rekordszámú szuperjachtot látott vendégül.

A tengerparti kikötők és horgonyzóhelyek kifejezetten zsúfoltak voltak, mivel rekordszámú szuperjacht érkezett a népszerű hajós térségbe. Júliusban 1570 darab 24 méternél hosszabb jacht cirkált a térségben, ami az elmúlt öt év legnagyobb forgalma. A katalizátor a 2020-as, koronavírus miatti leállást követő globális újranyitás volt – három éve a Földközi-tengerre júliusban ellátogató szuperjachtok száma 1179-nél állt meg. A követő években azonban a szuperjacht-tulajdonosok lelkesen tértek vissza a szokásos utazási szokásaikhoz. Miután a korlátozások 2021-ben enyhülni kezdtek, a Földközi-tengerre júliusban visszatérő szuperjachtok száma 1426-ra ugrott – jóval a 2019-es érték fölé –, és azóta folyamatosan emelkedik.

A régiót átszelő túrák útvonali gyakran érintenek olyan európai fő állomásokat, mint Franciaország, Olaszország és Görögország. Az elmúlt hónapban a legnépszerűbb terület Saint-Tropez, Monaco, Capri, Szardínia és Korfu volt – gyakran egy hosszabb nyári hajóút részeként. A hajógyárakra sokszor komoly nyomás nehezedik, hogy a mediterrán nyárhoz illeszkedve időben adják át az új hajókat, mert így a tulajdonosok a kiélvezhetik az európai nyarat, mielőtt az őszi hajókiállítási szezonban bemutatják az új építésű jachtokat a világnak. Az Opera (Lürssen) például első szezonját azzal töltötte, hogy bejárta az olasz csizma körüli népszerű helyeket. A monstrumot Velencében, Dubrovnikban, Korfun, Szicíliában és Amalfiban is látták, mielőtt Genova kikötővárosa felé vette volna az irányt.

Túl az Opera felbukkanásán, több mint 100 új (2023-ban átadott) szuperjachtot lehetett összeszámolni a térségben július folyamán. Köztük volt az Oceanco két friss óriása, a 109 méteres Seven Seas, a 127 méteres Koru (a világ legnagyobb vitorlás jachtja), valamint a Koru 75 méteres, Abeona nevű kísérőhajója (amely szintén első szezonját tölti). A Földközi-tenger vonzereje persze nem csak az új jachtok tulajdonosaira hat, a régióban rengeteg az évről évre visszatérő látogató, ami jól jelzi a térség kiemelt fontosságú szerepét a szabadidős hajózásban, illetve annak felső szegmensében.

(forrás: boatinternational.com, fotók: charterworld.com, luxurylaunches.com, oceanindependence.com, yachtcharterfleet.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!