Rekordmezőny lesz Balatonfüreden

Minden készen áll Balatonföldváron az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága, az Opel Finn Gold Cup szeptember elsejei kezdetére. Az utóbbi harmincöt év legnépesebb mezőnye áll rajthoz, a verseny névadó fő támogatója az Opel Magyarország.

A Spartacus Vitorlás Egylet műemlék klubháza az EMMI támogatásával megújult, ez a tóparti épület ad helyet a versenyirodának, a versenybíróság tárgyalóinak és a sajtóközpontnak. A klub saját erőből új vizesblokkot épített a résztvevők kiszolgálására. Balatonföldvár városa is felkészült az indulók és a jelentős mennyiségű jármű, utánfutó, sporteszköz fogadására.

Rekord született, hiszen az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnokságára az utóbbi harmincöt évben még sohasem neveztek ilyen sokan.  A legfrissebb – és még nem végleges! – nevezési adatok szerint 32 nemzet 124 sportolója érkezik a vizes világbajnokság utáni, olimpiai számban rendezett legnagyobb hazai megmérettetésre.

A nagy érdeklődést részben magyarázza a verseny különlegessége: a 2005-ös moszkvai világbajnokságot kivéve eddig mindig tengeren rendezték ezt az eseményt. A tengeri nemzetek sportolóinak új kihívás, a leginkább tavon vitorlázóknak pluszesély lehet a balatoni helyszín. Az Opel Finn Gold Cup mezőnyében éremesélyekkel indulhat az idén remek formában lévő olimpikon vitorlázónk, Berecz Zsombor.

A versenyt az Opel Magyarország, az EMMI, a Magyar Vitorlás Szövetség és Balatonföldvár városa támogatásával rendezi a Spartacus Vitorlás Egylet, a legeredményesebb magyar vitorlásklub. A verseny fővédnöke dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, olimpiai, világ és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó.

A világbajnokság programja: szeptember 1.: felmérés, nevezés, szeptember 2.: felmérés, nevezés, 18.00 megnyitó, szeptember 3.: felmérés, nevezés, 14.00 próbafutam, szeptember 4–9.: versenynapok (terv szerint 10.00-tól), szeptember 10.: 10.30 medal race (első 10 helyen állónak), 12.00 döntő (a mezőny többi részének).

Az Opel Finn Gold Cup helyszíne: Spartacus Vitorlás Egylet, 8623 Balatonföldvár, móló, a versenypályát a klub előtti vízterületen, a szélviszonyok függvényében tűzik ki.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!