Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt. 2023-ban

2024. február 3.
Címkék :

Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2,15 millió utas közlekedett 2023-ban a cég járatain. A hajók közül kiemelkedett a kompok utasszáma, több mint 1,423 millióan választották a kompszolgáltatást.

Kiemelkedő utasforgalommal zárta a 2023-as balatoni hajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. Az erős nyári forgalom hatására már a személyhajózási szezonban sikerült elérni a 2 millió fölötti utasszámot. Október végéig mind a kompok, mind a személyhajók forgalma meghaladta a tavalyi, sőt a 2019-es számokat is.

Az emelkedő tendencia folytatódott az év utolsó hónapjaiban is. A személyhajók forgalma éves szinten 3,5 százalékkal erősödött 2022-höz képest, több mint 724 ezren léptek a Bahart hajóinak fedélzetére idén. A komppal utazók száma közel 10 százalékkal nőtt a 2019-es adatokhoz viszonyítva, és az előző évinél is jobbnak bizonyult. A szállított kerékpárok száma pedig minden eddigi rekordot megdöntve megközelítette a 130 ezret. Az év végi eredményekhez az ünnepi időszak jelentős forgalma is hozzájárult. A sűrített, 30 perces menetrend, a kedvező időjárás, illetve a sok Balaton-parti program is befolyásolta az utazókedvet.

A menetrendi hajózásban a Siófok–Balatonfüred–Tihany, valamint a Fonyód–Badacsony útvonal volt a legnépszerűbb, de sokan utaztak Balatonboglár és Révfülöp, valamint Balatonföldvár és Tihany között is. A Bahart sétahajóit összesen 150 ezer utas választotta, ami 6 százalékkal magasabb, mint 1 évvel korábban. A Bulihajókon a nyári szezon végéig 22 ezren kapcsolódtak ki, míg a Varázshajókon 8 ezren. A legtöbb programhajós utas Balatonlelléről indult útnak 2023-ban.

A kompok az idei évtől a téli időszakban hétköznapokon 60, hétvégente pedig már 30 percenként, sűrített menetrendben közlekednek. A menetrend változása mellett 2024-től a komp bérletként szolgáló Bahart Kártya is megújul a digitális vásárlás és felhasználás bevezetésével, a korábbi kedvezménystruktúra (10-12-15 százalék) megtartása mellett.

fotók és forrás: balatonihajozas.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!