Rekorddöntésre készül az egykori kábítószerfüggő

2021. szeptember 24.
Címkék :

Yassine Darkaoui évtizedek óta vitorlázik, több Laser-világbajnokságon képviselte hazáját, Marokkót, aztán nyolc évig a heroin uralta az életét. Amióta tiszta, igyekszik egészséges módon feldobni magát, és ezt az utat javasolja másoknak is.

Yassine aktuális célja legalább 450 tengeri mérföldet levitorlázni egyben, egyedül, külső segítség nélkül – Laserben. Korábban már teljesített 220 (77 óra) és 150 mérföldet (30 óra), de ezekkel a kísérletekkel elmaradt Robert Suhay 280 mérföldes rekordjától. Néhány Ázsiában töltött évet követően nemrég visszaköltözött Marokkóba, ott készül, keresi a tökéletes helyszínt és időpontot a következő kísérlethez.

„Az időjárás és a tenger nem volt épp ideális a két korábbi nekifutásomnál. Elsőre csak annyit tűztem ki magam elé célnak, hogy minél többet vitorlázzak az Andamán-tengeren. 220 mérföld lett a vége, de a második éjszakán majdnem agyoncsapott a villám. Nem sokkal később Robert Suhay nagyobb távot vitorlázott, több időt töltött a hajóban, mint én, ami okozott számomra némi csalódást, mert nagyon sok energiát öltem a saját teljesítményembe. Akkor határoztam el, hogy én még többet fogok, de nem azért, hogy megdöntsem az ő rekordját, hanem hogy a saját eredményemet tudjam máséhoz mérni. 2019-ben a Thai-öbölben készültem, és Huahinből keltem útra, nappal, kellemes szélben. Este nyolcra azonban beerősödött a szél és a hullámok is megnőttek. Éjjel majdnem eltrafáltam három halászhajót.”

Éjszakai vitorlázás a Thai-öbölben, kezdetben öt-, később háromméteres látótávolság mellett:

YouTube video

„Másnap inkább feladtam a dolgot, életveszélyes lett volna kint maradni még egy éjszakát. Pár hónapja visszaköltöztem Marokkóba. Célom, hogy olyan rekordot állítsak fel, ami évekig megmarad: 950 kilométer (513 tengeri mérföld) egyben, a Gibraltári-szoros déli oldalától ki Agadirba, az Atlanti-óceán partjára. Május közepe óta csak ennek a projektnek élek, jelenleg Tangierben, a szülővárosomban lakom, amit most – tíz, Ázsiában töltött évet követően – újra felfedezhetek. A marokkói partvidék békés, általában öt kilométerre leszek a parttól, néhol kimegyek tízre. A nap huszonnégy órájából tízben lesz sötét, de akkor sem kapcsolok navigációs fényt, mert zavarja a kilátást. De a kezem ügyében tartok egy zseblámpát, hogy időnként ellenőrizhessem, hajót, hogy halat vagy fatörzset látok-e magam előtt. Illetve hogy nem hallucinálok-e. Utóbbi elkerülésére – bármennyire kényelmetlen ilyen szempontból a Laser – rendszeresen kell majd szunyókálnom valamennyit, különben másfél nap után jönnek a képzelgések.”

Edzés a Thai-öbölben:

YouTube video

Körülbelül húsz kilogramm felszerelést cipel majd magával, ebből az élelmiszer tizenöt liter víz, olívaolajjal kevert mogyorófélék, kurkuma- és moringapor, energiaszelet és jóféle indonéz dohánnyal megtöltött pipa, mert „igyekszem élvezni az utat, bár biztos, hogy lesz közben néhány pillanat, amikor komolyan felmerül a kérdés, miért is csinálom tulajdonképpen”. Ezenfelül lesz nála nyomkövető, GPS-vevő, telefon. Ami a menetrendet illeti, keleti széllel indul neki az útnak, azzal tervez eljutni a szorosig, majd Larache-ig, ahol már északnyugati szélre számít. A rekordot El Jadida városánál (Casablanca után) állítja be, ha onnan továbbmegy, az már csak a hab a tortán.

„Ha az ember hosszú távot vitorlázik egy kishajóval, az nagyon sok mindenre megtanítja. Sokat megtud saját magáról, belső utazáson vesz részt, kicsit olyan, mintha meditálna. Egy bizonyos pontig kellemes, de aztán nagyon tud fájni.”

Vitorlázás és filmezés Tangierben:

YouTube video

A projekt állása és a majdani aktuális pozíció figyelemmel kísérhető Yassine oldalán.

(forrás: sail-world.com, fotók: yassinedrk.com, sail-world.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!